Apple investeert in Amerikaanse productie om banen te creëren

Rutger Otto
4 mei 2017, 9:51
2 min leestijd
Apple investeert in Amerikaanse productie om banen te creëren

Apple wil meer  bijdragen aan de Amerikaanse economie. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers, een interview en een nieuwe website.

Lees verder na de advertentie.

Apple wil meer banen in de VS

Jim Cramer van de Amerikaanse tv-zender CNBC sprak met Tim Cook, onder meer over de recente kwartaalcijfers van Apple. Tijdens het programma zei Cook plannen te hebben om een ‘geavanceerd productiefonds’ op te zetten. Daarmee kan Apple de Verenigde Staten aan meer banen helpen. “We zijn trots om het te doen”, zegt hij. “Zo kunnen we een rimpeling in de vijver veroorzaken, want als we meer productiebanen kunnen opzetten, bieden die weer andere banen eromheen.”

Het afgelopen jaar gaf Apple 50 miljard dollar uit door van Amerikaanse producenten te kopen. Het gaat om aankopen van onderdelen bij bedrijven als 3M en Corning. Deze zomer wil Apple nog meer bekendmaken over zijn plannen in de VS. De Apple-ceo zegt ook meer geld vrij te willen maken voor de aankomende generatie ontwikkelaars.

toekomst van apple

Trump zet druk

Het is nog niet helemaal duidelijk wat het fonds inhoudt, wel is de timing van de aankondiging opvallend. Amerikaanse bedrijven worden door de politiek onder druk gezet omdat banen verloren gaan als ze uitbesteed worden naar het buitenland. De regering Trump heeft er een belangrijk punt van gemaakt dat techbedrijven meer apparaten in de VS moeten produceren in plaats van in goedkopere andere landen.

Apple heeft op zijn website een nieuwe pagina gelanceerd over het aantal banen dat het bedrijf in Amerika heeft gecreëerd. In totaal zou het gaan om zo’n twee miljoen banen. Er zijn 80.000 Apple-medewerkers, maar Apple rekent ook andere banen mee, zoals app-ontwikkelaars en mensen uit de productieketen.

Diensten uitbreiden

In het interview kwamen ook Apples diensten nog even aan bod, waaronder de App Store, muziekdienst Apple Music en iCloud. Apple hoopt zijn diensten de komende jaren uit te breiden, Cook ziet voornamelijk kansen op het gebied van tv en originele programma’s. “We willen hier een rol in spelen, omdat we denken dat de klanten zelf willen bepalen wat ze wanneer en op welke manier kijken. Daarom werken we aan originele content, waarvan we leren. We zullen zien waar het ons brengt.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: CNBC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu