‘Apple’s autonome auto kan zelfstandig sturen, gas geven en remmen’

Lars Paijmans
21 februari 2019, 9:04
2 min leestijd
‘Apple’s autonome auto kan zelfstandig sturen, gas geven en remmen’

Hoewel Apple nog geen zelfrijdende auto heeft onthuld, test het bedrijf de benodigde techniek wel op de openbare weg. Vandaag presenteert het bedrijf een verslag waardoor we er meer over te weten komen.

Hoe de Apple autonome auto getest wordt

Zoals we van Apple gewend zijn, houdt het bedrijf het liefst onaangekondigde projecten achter gesloten deuren. In het geval van een zelfrijdende auto gaat dat niet, omdat deze op de weg getest moet worden en het verplicht is om regelmatig een verslag te publiceren over de voortgang.

Dit verslag is nu beschikbaar (via CNET), zodat we wat meer te weten komen over dit project, waar Apple al jaren aan sleutelt in de vorm van Project Titan. Het document bevat maar zeven pagina’s, maar toont ons wel een aantal nieuwtjes.

Apple auto

Zo zegt Apple vooral enthousiast te zijn over de potentie die geautomatiseerde systemen hebben, inclusief transport maar ook op vele andere gebieden. Volgens het bedrijf zijn autonome rijsystemen in staat om de ‘menselijke ervaring te verbeteren’ met een hogere veiligheid, meer mobiliteit en enorme kansen op sociaal gebied.

Ook legt Apple uit hoe de huidige testauto’s zelfstandig over de weg rijden. Iedere wagen is uitgerust met software die ‘ziet’ wat er rondom de auto gebeurt. Dit is mogelijk met een radarsysteem en camera’s en een softwaresysteem dat deze data omzet naar voorspellingen over wat er straks gaat gebeuren. Zo kan de auto bijvoorbeeld inschatten dat een voetganger over gaat steken.

Zelfstandig remmen, gas geven en sturen

Aan de hand van deze info stuurt en remt de auto zelfstandig en geeft het voertuig ook op eigen houtje gas. Ondertussen analyseert Apple iedere beslissing die de auto neemt. Er is altijd een menselijke chauffeur aanwezig die ingrijpt als er een verkeerde inschatting gemaakt wordt.

Deze chauffeurs hebben een strenge training gehad, moeten altijd twee handen aan het stuur houden en werken maar één dienst per dag om de concentratie zo goed mogelijk te houden. Aan het einde van de dag wordt de auto geïnspecteerd en er zijn dagelijkse vergaderingen met de chauffeurs over hun ervaringen.

Wat Apple in het document zegt sluit aan bij de geruchten die we over het autoproject gehoord hebben. Het bedrijf bevindt zich na jaren nog steeds in de beginfase en het zal waarschijnlijk nog jaren duren tot er een consumentenproduct op de markt komt. De meest recente geruchten hebben het over 2023 of 2025.

Lees ook: Apple haalt tweehonderd mensen van autoproject, maar schrapt het niet

Meer over het grote autoproject van Apple

Bron: CNET
Categorie: Apple
Spotlight: Project Titan

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's