Overheid gaat met Apple praten over automodus voor iPhones

Lars Paijmans
5 januari 2017, 10:53
2 min leestijd
Exclusief
Overheid gaat met Apple praten over automodus voor iPhones

Het strengere telefoonverbod voor in de auto wordt steeds concreter. Binnenkort gaat het ministerie met Apple rond de tafel zitten. Maar hoe moet zo’n Apple automodus gaan werken?

Lees verder na de advertentie.

Een Apple automodus, wat zijn de mogelijkheden?

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu praat actief met Samsung en andere IT-bedrijven over de technische mogelijkheden. Binnenkort wordt ook met Apple gesproken. In een gesprek met iPhoned laat het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten hoe een nieuwe automodus eruit kan gaan zien. Het belangrijkste doel is dat de modus afleiding door sociale media in de auto terugdringt of zelfs helemaal voorkomt.

“We zijn in gesprek met telecom- en IT-bedrijven over de toepassing van dergelijke technische mogelijkheden”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Hierbij is het ministerie open voor initiatieven van de bedrijven zelf. Verschillende marktpartijen zijn er zelfs al mee bezig. Concrete gesprekken met Samsung zijn inmiddels gevoerd, ook Apple wordt spoedig benaderd.

apple automodus

Een dergelijke modus bedenken is één ding, maar deze toepassen is een stuk lastiger. Zo zou je een iPhone automodus in theorie automatisch kunnen activeren zodra er een maximale snelheid wordt behaald, of als iemand zijn navigatie aanzet. “Net als bij de vliegtuigmodus moet zo’n functie wel aan- en uitgezet kunnen worden”, geeft de woordvoerder aan. “Automatisch blokkeren gaat niet, omdat een bijrijder in deze situatie wel zijn telefoon mag gebruiken.”

De verantwoordelijkheid van Apple

Naast het toevoegen van een automodus heeft Apple volgens het ministerie nog een andere verantwoordelijkheid: “Bedrijven als Apple kunnen helpen door te zorgen dat systemen die de telefoon aan de auto koppelen niet afleiden.” Door de mogelijkheden te beperken, zou een gekoppelde iPhone bijvoorbeeld alleen handsfree moeten kunnen bellen, navigeren en muziek afspelen. Deze functies worden dan bediend met grote knoppen. Net zoiets als CarPlay dus, maar bewust beperkter, zodat de chauffeur zijn ogen op de weg kan houden.

In Nederland is het al langer verboden om een smartphone vast te houden tijdens het rijden. Dit voorkomt alleen niet dat jij tijdens het rijden wordt afgeleid door een FaceTime-gesprek, WhatsApp-bericht of andere oproep. Eerder deze week werd Apple nog aangeklaagd, omdat een aanrijding voorkomen had kunnen worden als het FaceTime-gebruik in de auto aan banden was gelegd. Naast Nederland vragen meerdere landen die om een dergelijke oplossing.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen