Apple aangeklaagd voor ‘moedwillig uitstellen’ van iPhone-automodus

Lars Paijmans
19 januari 2017, 12:01
2 min leestijd
Apple aangeklaagd voor ‘moedwillig uitstellen’ van iPhone-automodus

De druk op Apple om een automodus uit te brengen voor iOS wordt steeds hoger. Vandaag wordt het bedrijf opnieuw aangeklaagd met een Apple auto rechtszaak. De klacht: weigeren om de veiligheid van automobilisten voorop te stellen.

Lees verder na de advertentie.

Apple auto rechtszaak eist een automodus

Apple is aangeklaagd door de Amerikaanse Julio Ceja uit Californië. De eis is duidelijk: hij wil dat de iPhone-verkoop in zijn woonplaats stil wordt gelegd totdat er een autoslot op de iPhone ingebouwd wordt. Deze zou via een iOS-update aan iedere iPhone ter wereld toegevoegd worden. De aanklager heeft verder geen andere eisen.

Apple auto rechtszaak

In de aanklacht is te lezen dat Apple ‘moedwillig’ geen dergelijk autoslot zou toevoegen uit angst om geld mis te lopen. Een groot probleem, aangezien Apple met zijn enorme marktaandeel ook een grote verantwoordelijkheid heeft op dit gebied. Een patent uit 2008 van Apple waarin een dergelijke automodus wordt beschreven wordt ook aangehaald. Dit zou namelijk bewijzen dat Apple zich bewust is van de gevaren, maar het vervolgens nalaat om actie te ondernemen.

Apple heeft door de jaren heen soortgelijke klachten gekregen, maar in 2017 lijkt de hoeveelheid sterk toe te nemen. Zo pleit ook de Nederlandse politiek inmiddels voor een strenger smartphoneverbod in de auto. Fabrikanten spelen hier een belangrijke rol in, omdat zij in staat zijn om een beperkende automodus softwarematig in te bouwen.

De druk wordt steeds hoger

In een gesprek met iPhoned liet de minister weten dat er al gesprekken met Samsung zijn gevoerd hierover. Ook met Apple zou spoedig een afspraak ingepland worden om over de mogelijkheden van een dergelijke automodus te praten.

Hoe zo’n iPhone automodus eruit moet zien is natuurlijk de vraag. Het zou een soortgelijke stand als de Vliegtuigmodus kunnen zijn, die het alleen mogelijk maakt om navigatie te starten, handsfree te bellen of muziek op te zetten. Door de interface van iOS hierop aan te passen kunnen knoppen in deze modus extra groot worden gemaakt, in de stijl van Apples CarPlay.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen