‘Apple overweegt ontwikkeling van Google Glass-achtige bril’

Rutger Otto
15 november 2016, 9:05
2 min leestijd
‘Apple overweegt ontwikkeling van Google Glass-achtige bril’

De augmented reality-bril zou in verbinding staan met je iPhone en plaatjes en andere informatie op de glazen kunnen tonen.

Lees verder na de advertentie.

Apple augmented reality-bril

Bronnen dichtbij Apple melden dat het bedrijf onderzoekt of een augmented reality-bril levensvatbaar is. Dat schrijft Bloomberg. Apple zou een klein aantal onderdelen hebben besteld om met de technologie te kunnen experimenteren. Voorlopig blijft het daarbij, Apple bestelde te weinig componenten om ook maar te hinten naar massaproductie.

Volgens één van de bronnen zou Apple, als het bedrijf besluit hiermee door te gaan, de bril op zijn vroegst in 2018 introduceren. Aan de andere kant test het bedrijf wel vaker producten die na een tijdje ineens geannuleerd worden, dus het is goed mogelijk dat we nooit meer iets van de bril horen. Een woordvoerder van Apple wilde niet reageren.

Google Glass app

Laag over de werkelijkheid

Met een augmented reality-bril wordt als het ware een laag over de werkelijkheid gelegd, omdat hij of zij digitale berichten op het glas kan laten projecteren. Het lijkt dan alsof er informatie in het luchtledige voor het gezicht zweeft. Denk hierbij aan instructies voor je route of notificaties van WhatsApp. Google probeerde dit al eerder met Google Glass, maar die slimme bril was geen lang leven beschoren. De accu ging niet lang mee, het design was niet geweldig en er waren zorgen over privacy door de camera in het montuur.

Apple-ceo Tim Cook staat enigszins onder druk om nieuwe producten te lanceren, nu de verkoopcijfers van de iPhone wat indalen. Cook is vaker enthousiast geweest over augmented reality, bijvoorbeeld over Pokémon Go, dat met een AR-functie te spelen is. Apple heeft de afgelopen jaren al een aantal bedrijven overgenomen die zicht richtten op augmented reality, maar het bedrijf heeft nog geen AR-hardware uitgebracht.

Interessant, maar voorlopig nog niet

Eind juli zei Cook in een gesprek met investeerders dat AR iets geweldigs kan zijn en dat Apple in de technologie investeert. “We hebben een hoge pet op van augmented reality over de lange termijn. We zien mooie dingen voor klanten en geweldige commerciële mogelijkheden op dat gebied.” Later zei hij enthousiaster te zijn over AR dan over VR. “Ik kan me niet voorstellen dat iedereen afgesloten met een virtualrealitybril op gaat zitten, maar met AR zie ik het wel voor me.”

De vraag is of we de komende jaren iets van dit project gaan zien. Mogelijk is de technologie nog niet klaar voor zo’n bril, gezien de kleine batterijen en andere onderdelen die erin moeten. Vorige maand zei Tim Cook dat augmented reality nog even op zich zal laten wachten. “Er zijn nog een aantal technologische hordes te nemen, maar als het komt, vragen we ons af hoe we zonder hebben kunnen leven. Net zoals we nu geen leven zonder telefoon meer kunnen voorstellen.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Glass
Apple Glass

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu