‘Zo gaat Apple een succes maken van Apple Arcade’
Michel van 't Klaphek

Apple is vastberaden om een succes van Apple Arcade te maken. Ontwikkelaars die exclusief voor het gameabonnement aan de slag gaan worden riant beloond.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘Apple Arcade-gamemakers krijgen fors voorschot’

Afgelopen maart-event verraste Apple door Arcade aan te kondigen, een dienst om onbeperkt games mee te spelen. Alhoewel er nog een hoop onduidelijkheid is over de details, licht de Financial Times (FT) vandaag een tipje van de sluier op.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant worden ontwikkelaars die exclusief spellen voor de ‘Netflix voor games’ goed beloond. Bronnen die op de hoogte zijn van Apples plannen zeggen dat developers op voorschotten van 1 tot 3 miljoen euro kunnen rekenen.

Apple Arcade games

Na het uitbrengen van hun game worden de ontwikkelaars maandelijks uitbetaald op basis van hoeveel tijd mensen in totaal spelen. Alhoewel het nog niet duidelijk is hoe duur Apple Arcade wordt, zegt de FT dat 50 procent van de omzet wordt gedeeld met de makers.

Lees ook: Opinie: De games voor Apple Arcade moeten wel heel erg goed zijn

De voorwaarden

Daar staan wel enkele voorwaarden tegenover. Ten eerste moeten ontwikkelaars hun games exclusief voor Apple Arcade maken. Dit betekent dat je de titels niet in de Play Store van Google gaat vinden. Wel mogen de games op PlayStation, Xbox en de Nintendo Switch verschijnen.

Volgens de bronnen kunnen ontwikkelaars er ook voor kiezen om hun games tijdelijk exclusief op Apple Arcade te plaatsen. Na een periode van bijvoorbeeld drie maanden brengen ze het spel dan uit in Googles winkel. Ontwikkelaars die hiervoor kiezen zouden echter wel een minder voorschot, of helemaal geen opstartkapitaal krijgen.

Tot slot meldt de krant dat Apple flink de buidel trekt om de gamingindustrie over te nemen. In totaal zou het bedrijf uit Cupertino maar liefst 500 miljoen dollar in Arcade steken. Dit bedrag wordt verspreid over zo’n 100 titels bij uitkomst, maar wordt ook gebruikt om later meer games toe te voegen.

Meer over Apple Arcade

Apple Arcade is een abonnement om onbeperkt games op je iPad, iPhone, Mac en Apple TV te spelen. De dienst komt waarschijnlijk in september van dit jaar uit, tegelijk met iOS 13 en Apple TV Plus. Het is nog niet duidelijk of Nederland hier direct bij zit. De webpagina is wel in het Nederlands beschikbaar, wat een goede hint is.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.