Apple-patent beschrijft het plaatsen van objecten in augmented reality

Rutger Otto
20 april 2017, 15:25
2 min leestijd
Apple-patent beschrijft het plaatsen van objecten in augmented reality

Een nieuw patent van Apple omschrijft het plaatsen van virtuele objecten over de werkelijkheid. Het is de zoveelste aanwijzing dat het bedrijf uit Cupertino interesse toont in AR.

Lees verder na de advertentie.

Apple AR-patent

Het patent is nu pas openbaar gemaakt, maar was al sinds 2015 in het bezit van de Duitse AR-specialist Metaio, net voordat het bedrijf door Apple werd overgenomen. Met de technologie uit het patent wordt het mogelijk om virtuele objecten in een laag over de werkelijkheid te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken hoe een bank er in de huiskamer uitziet, zonder die daar fysiek te plaatsen.

De oplossing werkt volgens het patent met de iPhone-camera. De gebruiker ziet de werkelijkheid via de smartphonecamera. Daar kan degene vervolgens virtuele spullen overheen leggen via het scherm. In het patent staan hiervoor bepaalde technieken beschreven. Voor een levensecht effect zijn complexe software-algoritmes nodig, die de positie van een virtueel object op de goede manier in een kamer projecteren. Denk hierbij aan de grootte van een object ten opzichte van de ruimte en het mogelijk botsen met andere spullen in de kamer.

Lees ook: Waarom AR zo belangrijk is voor Apple en andere techbedrijven

apple ar-patent

Locatiebepaling op smartphone of bril

Het Apple-patent omschrijft een oplossing die gebruikmaakt van kwalitatief goede camera’s, een krachtige grafische kaart en geavanceerde hardware voor locatie- en positiebepaling. Daarmee wordt een 3D-beeld opgebouwd. In de data bepaalt de technologie bijvoorbeeld waar de muren en vloer zijn.

Beelden werken op de iPhone zelf, maar in het patent wordt ook over semi-transparante displays gesproken. Dat zijn bijvoorbeeld apparaten als de HoloLens van Microsoft, headsets met glas waarop beelden worden geprojecteerd. Het document stelt dat er veel meer met deze technologie mogelijk is. Het is bijvoorbeeld toepasbaar in de auto, als een heads-up display dat je de route wijst.

Apple plannen met AR

De laatste maanden zijn er veel geruchten dat Apple aan ‘iets met augmented reality’ werkt. De iPhone 8 zou een speciale camera krijgen en software van iOS 11 die AR ondersteunt. Tim Cook heeft de potentie van AR al vaak met enthousiasme aangestipt in interviews.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: USPTO
Bron afbeelding: USPTO
Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen