Code van iOS 13 bevestigt: Apple test een eigen AR-headset

Lars Paijmans
2 september 2019, 10:51
2 min leestijd
Code van iOS 13 bevestigt: Apple test een eigen AR-headset

We horen al jaren geruchten over een augmented reality-bril van Apple. Vandaag krijgen we misschien wel de sterkste aanwijzing tot nu toe: in een interne versie van iOS 13 is te zien dat Apple deze headset druk aan het testen is.

Lees verder na de advertentie.

Apple test AR-bril met speciale iOS 13-versie

MacRumors kreeg documenten in handen die deze interne test bevestigen. Deze versie van de iPhone-software is anders dan de bèta die je nu al kunt installeren, omdat deze de zogenaamde ‘STARTester-app’ bevat.

Deze app bevat een schakelaar waarmee je een zogenaamde ‘head-mounted modus’ kunt activeren. Hierdoor verandert de iPhone als het ware in een scherm dat je als een bril voor je ogen houdt. Dit wil niet zeggen dat je straks met een iPhone voor je gezicht gaat lopen, maar dat Apple deze app gebruikt om alvast software te testen en ontwikkelen voor de toekomstige AR-bril.

In de app zijn er twee standen te selecteren: ‘worn’ en ‘held’, wat de twee posities aangeeft waarin de bril gebruikt zou kunnen worden. Zoals de naam doet vermoeden is ‘worn’ bedoeld voor als je de headset daadwerkelijk op je hoofd draagt. De ‘held-modus’ handig als je de headset met je handen voor je gezicht houdt.

De STARTester-app wordt vergezeld door een leesbestand dat dit ‘StarBoard-systeem’ uitlegt. Hier worden verschillende codenamen in gebruikt, zoals ‘Garta’, wat vermoedelijk één van de prototypes is van de headset die intern wordt getest en doorontwikkeld. Door verder in de code van deze interne versie van iOS 13 te duiken, is te zien dat Apple talloze verwijzingen naar dit Starboard-systeem heeft ingebouwd in allerlei plekken van iOS.

Wanneer brengt Apple zijn AR-bril op de markt?

Dit alles is een duidelijk teken dat Apple nog steeds van plan is om een AR-bril op de markt te brengen, ondanks een gerucht dat stelde dat het project zou zijn stopgezet. Met de AR-bril leg je als het ware een digitale laag over de echte wereld heen. Daardoor zie je bijvoorbeeld een routebeschrijving op de weg verschijnen, of krijg je meer informatie bij belangrijke bouwwerken door er simpelweg naar te kijken.

Dat Apple iOS 13 gebruikt om het apparaat te testen, wil nog niet zeggen dat de bril ook binnen nu en een jaar verschijnt. Andere bronnen hebben al gezegd dat de bril op zijn vroegst in 2020 op de markt komt, maar de kans groot is dat dit nog langer duurt.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: MacRumors
Bronnen afbeeldingen: iDrop, iDrop
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Glass
Apple Glass

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu