Opinie: Apple moet eigen apps vaker en via App Store updaten

Rutger Otto
14 augustus 2015, 14:40
3 min leestijd
Opinie: Apple moet eigen apps vaker en via App Store updaten

Bijna anderhalve maand nadat Apple Music werd geïntroduceerd, is de dienst voor het eerst geüpdatet. Maar dan moet je wel iOS 8.4.1 installeren. Waarom niet gewoon via de App Store?

Lees verder na de advertentie.

De komst van Apple Music

Apple Music kwam beschikbaar als onderdeel van de Muziek-app toen iOS 8.4 werd uitgebracht. Een dag later kon je op de pc en Mac een update voor iTunes downloaden, waarmee Apple Music beschikbaar kwam. De reacties op de muziekdienst waren aanvankelijk overwegend positief, maar al snel doken vervelende minpunten op. Zo verdween muziek die mensen eerder al hadden aangekocht en werkte nummers opslaan in ‘Mijn muziek’ niet altijd even goed. Ook qua navigatie en op andere gebieden waren nog wel wat verbeterpuntjes te noemen.

Dat mag je slordig noemen, Apple verzuimde om op dag één de Spotify-killer neer te zetten waarvan het bedrijf nog steeds hoopt dat Apple Music het wordt. Toch duurde het anderhalve maand voordat er een update kwam die enkele van de klachten verhelpt.

apple music review

Veranderingen via iOS-updates

De Apple Music-update haal je echter niet binnen door even de Muziek-app te updaten in de App Store. Je moet een nieuwe versie van iTunes binnenhalen op de computer en op iOS dien je iOS 8.4.1 te installeren. Da’s verder een update van niks; slechts tientallen MB’s groot. In de informatietekst rond de update staat dat iOS 8.4.1 ‘verbeteringen en opgeloste problemen voor Apple Music’ oplost, met een opsomming van zes punten.

Hoewel het een kleine update is, zal het voor veel mensen toch weer een drempel zijn om iOS te updaten. Immers, je moet minstens 50 procent accu hebben en het toestel wordt opnieuw opgestart. De afgelopen tijd is al gebleken dat gebruikers niet meer zo happig zijn op upgraden naar de laatste versie, gezien de langzame adoptie van iOS 8 en de vele bugs die de eerste versie van het OS met zich meebracht. Dus: kan dat niet gemakkelijker?

Sneller Apple apps updaten

Niet alleen qua gemak zou een update via de App Store gemakkelijker zijn. Apple kan bijvoorbeeld ook veel sneller bugs fixen als Apple Music via de App Store vernieuwd wordt. Kijk naar apps van derden, zoals Twitter of Facebook. Bij elke verbetering, al verhelpt die maar een klein foutje waar jij geeneens last had, wordt een update naar de Store gepusht. Dat kan Apple nu niet doen, want dan zou je in theorie wekelijks je iOS-versie moeten updaten. Dat wil Apple zelf ook niet, want het liefst heeft het bedrijf dat alle gebruikers op dezelfde versie van iOS blijven zitten. Hoe meer versies in omloop zijn, des te meer fragmentatie er plaatsvindt.

Gebundelde apps

Maar waarom moet Apple Music geüpdatet worden middels een iOS-update en Apple-apps als Pages en Keynote niet? Dat is vrij simpel. Apple Music is onderdeel van de Muziek-app en dat is een app die standaard met iOS meegeleverd wordt. Iedereen die een iPhone of iPad koopt en hem aanzet, heeft standaard de Muziek-app. Dat geldt ook voor apps als Podcasts, Kaarten, Berichten en Mail. Zelfs al gebruik je ze niet; weggooien is onmogelijk. Als Apple deze apps wil updaten, moet dat met een nieuwe versie van iOS.

App Store record

Loskoppelen die apps!

Apple heeft zichzelf in een lastige positie gedreven wat betreft eigen apps. Het bedrijf zou moeten overwegen om gebundelde apps los te koppelen. Gebruikers kunnen dan altijd de meest stabiele versie downloaden, zonder dat Apple zich hoeft in te houden omdat er net nog een nieuwe iOS-update geweest is. Bepaalde apps zullen daar zeker van profiteren, toch zeker de Muziek-app met Apple Music, dat alle verbetering kan gebruiken voordat over anderhalve maand gebruikers met een proefabonnement afhaken.

Lees het laatste Apple-nieuws

Categorieën: Achtergrond, Apple, Apps
Thema: Apple Music

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen