Waarom Apple meer app-abonnementen, minder losse apps in de App Store wil
Lars Paymans

Apple zet alles op alles om ontwikkelaars te overtuigen dat het beter is om app-abonnementen aan te bieden, in plaats van een app eenmalig te verkopen. Maar sta jij daar ook voor open?

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Waarom Apple meer app-abonnementen wil

Jarenlang was het voor ontwikkelaars heel logisch hoe ze geld konden verdienen: door mensen te laten betalen voor het downloaden van hun product. Apps kregen een eenmalige aanschafprijs, waarna de gebruiker deze onbeperkt kon blijven gebruiken. Daar komt nu steeds vaker verandering in, ook omdat Apple ontwikkelaars van gedachten probeert te laten veranderen.

app-abonnementen

Wat Apple betreft is het beter voor ontwikkelaars om hun app als een dienst te zien, waar gebruikers een abonnement op kunnen nemen. Daardoor ontvangen ze een constante stroom aan geld, dat ze kunnen gebruiken om aan updates te werken en apps uit te bouwen met nieuwe functies, zo schrijft Ars Technica.

Om dit aantrekkelijker voor ontwikkelaars te maken, krijgen ze extra opties om dit uit te voeren. Zo kunnen ze gebruikers binnenkort korting geven als ze een oud-abonnee zijn of al lange tijd lid zijn. Centraal hierbij staat het nieuwe StoreKit, een softwarepakket dat Apple nu aan het testen is, en dit najaar toegevoegd wordt met iOS 13 en de andere grote software-updates van het bedrijf.

Het voordeel voor Apple

Apple heeft er uiteraard ook een commercieel belang bij om deze verandering in de kaart te spelen. Het bedrijf ontvangt namelijk 30 procent van de abonnementsomzet. Dat percentage wordt verlaagd naar 15 procent als een abonnee een jaar of langer lid blijft.

Door meer ontwikkelaars over te laten stappen op een abonnementsmodel, kan Apple dus ook meer geld opleveren. Dat past bovendien perfect in de nieuwe weg die het bedrijf is ingeslagen, waarbij de nadruk steeds meer ligt op het aanbieden van diensten. Dat begint met Apple Pay en Apple Music en wordt dit jaar uitgebreid met een eigen nieuwsdienst, tv-dienst en meer.

Lees ook: Opinie: 2019 wordt het jaar van Apples tv-dienst, en dat merk je nu al

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.