Apple-expert: ‘Kunstmatige intelligentie lost menselijke tekortkomingen op’

Lars Paijmans
26 april 2017, 9:07
2 min leestijd
Apple-expert: ‘Kunstmatige intelligentie lost menselijke tekortkomingen op’

Productdesigner en Siri-bedenker Tom Gruber geeft met een TED Talk een interessante kijk achter de schermen bij de AI-divisie van Apple. “Kunstmatige intelligentie is onvermijdelijk.”

Zo kan Apple AI mensenlevens verrijken

Tom Gruber is de expert als het op kunstmatige intelligentie aankomt. Oplettende Apple-liefhebbers zagen hem in september nog, toen hij de verbeterde Siri-mogelijkheden in iOS 10 uit de doeken deed. Vandaag beklimt hij het TED Talks-podium om een korte presentatie te geven.

Apple AI

Hierin focust hij zich op hoe computers de mens kunnen helpen, nu en in de toekomst. Hij ziet kunstmatige intelligentie als hét middel om menselijk falen te compenseren. “Het is een manier om de tekortkomingen van de mens op te lossen. Zoals het geheugen”, legt Gruber uit.

“Dankzij computers kunnen we ons ieder persoon herinneren die we ooit hebben ontmoet, wat voor eten we gegeten hebben en hoe dat ons liet voelen.”

Op welke manier en met welk product dit gedaan wordt, weet hij niet. Maar de AI-expert is er heilig van overtuigd at het onontkoombaar is. Hierbij verliest hij de verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en privacy niet uit het oog. Het betekent immers nogal wat als al deze persoonlijke gegevens ergens opgeslagen moeten worden. “We moeten keuzes maken wat wel en niet bewaard wordt, het is essentieel dat de beveiliging van het hoogste niveau is.”

Gaan we Siri vertrouwen?

Om dit te doen, moeten mensen leren om kunstmatige intelligentie te vertrouwen. En dat is een hele klus, bedenk maar eens hoe vaak jij in het openbaar tegen Siri praat. Daarom investeert Apple veel tijd en geld om Siri menselijker te laten klinken. “Een natuurlijke stem zorgt ervoor dat mensen Siri eerder vertrouwen”, aldus Gruber.

Vooralsnog zijn de visies van Gruber nog toekomstmuziek, al staan er wel Siri-verbeteringen op ons te wachten met de komst van iOS 11. Deze krijgen we begin juni al te zien tijdens de WWDC 2017 keynote van Apple.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Axios
Categorie: Apple
Spotlight: Siri
Versie: iOS 11

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's