‘Apple werkt aan iOS-chip gericht op kunstmatige intelligentie’

Rutger Otto
27 mei 2017, 10:49
2 min leestijd
‘Apple werkt aan iOS-chip gericht op kunstmatige intelligentie’

Een nieuwe processor van Apple zou helemaal gericht zijn op het aansturen van kunstmatige intelligentie. Taken als gezichts- en spraakherkenning kunnen daar beter mee verwerkt worden.

Lees verder na de advertentie.

AI-chip van Apple

De vaak goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg schrijft over deze nieuwe chip, op basis van een anonieme bron. De processor zou de naam ‘Apple Neural Engine’ dragen en moet ervoor zorgen dat apparaten taken beter kunnen verwerken waarvoor anders menselijk intellect nodig zou zijn. Zo is het voor computers vaak heel lastig om gezichten en spraak te herkennen.

Apple moet zorgen dat het andere bedrijven bijhoudt die inzetten op kunstmatige intelligentie. In 2011 introduceerde het bedrijf spraakassistent Siri, maar inmiddels is die qua mogelijkheden ingehaald door onder meer Amazon’s Echo-assistent en Google Home.

WWDC 2017 verwachtingen

Accuduur

Met de nieuwe chip moet de druk van Apples andere chips gehaald worden. Momenteel worden AI-functies in iOS-apparaten verwerkt door de A-processor en de grafische chip. Door een extra processor toe te voegen, kunnen specifieke taken voor kunstmatige intelligentie daardoor worden uitgevoerd. De overige chips raken dan minder belast, wat de accuduur van producten mogelijk ten goede komt.

Andere bedrijven, zoals Nvidia, maken dit soort AI-chips al. Ook chipmaker Qualcomm, waarmee Apple op dit moment in de clinch ligt rond patentzaken, maakt zulke processors. Apple zou de chip in verschillende apparaten willen plaatsen, waaronder de iPhone en iPad, zegt de anonieme bron van Bloomberg. Het bedrijf zou al prototypes van toekomstige iPhones met de processor hebben getest, al is het niet duidelijk of hij dit jaar al in het nieuwe toestel te vinden is.

WWDC 2017

Mogelijk vertelt Apple meer over zijn voortgang met kunstmatige intelligentie tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC. Die vindt vanaf 5 juni plaats, om 19 uur is de presentatie, waar Apple onder meer ook updates voor iOS en macOS uit de doeken doet. Mogelijk introduceert het bedrijf een eigen Siri-speaker.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Geruchten
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen