Zoveel miljoen accu’s heeft Apple in 2018 vervangen (en waarom)

Florence Peeters
15 januari 2019, 12:52
2 min leestijd
Zoveel miljoen accu’s heeft Apple in 2018 vervangen (en waarom)

Apple heeft in 2018 maar liefst 11 miljoen iPhone-accu’s vervangen. Door een speciaal reparatieprogramma is het aantal accureparaties vorig jaar vertienvoudigd. Maar volgens Apple is dit niet per se positief voor het bedrijf.

Apple moet 11 miljoen keer accu vervangen in 2018

Normaal gesproken vervangt het bedrijf uit Cupertino zo’n één tot twee miljoen accu’s van iPhones per jaar. In 2018 ligt dat aantal dus een stuk hoger, maar niet zonder reden. In heel 2018 gaf Apple consumenten namelijk de kans om deel te nemen aan een speciaal reparatieprogramma.

iPhone 8 draadloos opladen

Hierdoor konden mensen hun iPhone-accu laten vervangen door Apple voor slechts 29 euro, in plaats van de gebruikelijke 89 euro. Dit gold alleen als je iPhone ervoor in aanmerking kwam, en je accu dusdanig was verslechterd.

Hier hebben mensen duidelijk massaal gebruik van gemaakt, nu Apple 11 miljoen batterijen heeft moeten vervangen tegen een lage prijs. Dat ontdekte journalist John Gruber, die informatie over een meeting tussen ceo Tim Cook en alle Apple-medewerkers wist te bemachtigen.

→ Lees ook: Apple maakt iPhone-accureparatie weer duurder: zoveel kost het in 2019

Op het eerste gezicht lijkt het programma een succes voor het bedrijf om het vertrouwen van consumenten terug te winnen, maar er kleven misschien grotere nadelen aan. Onlangs gaf Cook namelijk voor het eerst een omzetwaarschuwing aan investeerders, omdat de iPhone-verkoop tegenvalt.

Er zouden verschillende oorzaken zijn voor de tegenvallende verkoopcijfers, waar dit er één van zou zijn. Zoals ook Gruber stelt, zijn een aantal miljoen mensen nog gelukkig met hun oudere iPhone door de nieuwe accu, die het toestel weer een nieuw leven geeft.

Apple omzetwaarschuwing

Pas na het verschijnen van de iPhone XR, XS en XS Max is voor het bedrijf mogelijk pas echt merkbaar dat deze mensen daardoor ook geen nieuwe iPhone kopen. Dat Apple aan de bel heeft getrokken voordat het de kwartaalcijfers presenteert, maakt duidelijk dat het bedrijf in dit financiële overzicht waarschijnlijk geen rekening heeft gehouden met het effect van het accureparatieprogramma op de iPhone-verkopen.

→ Lees ook: Apple geeft voor het eerst omzetwaarschuwing: iPhone-verkoop valt tegen

Of Tim Cook tijdens de meeting met zijn medewerkers dieper op de oorzaken ingegaan is, blijft nog onduidelijk. Het is ook niet bekend wat de ceo verder heeft gedeeld met de Apple-werknemers.

Reparatieprogramma was tegemoetkoming

Het accuvervanging-programma was een reactie op het opmerkelijke nieuws dat Apple met een software-update opzettelijk de prestaties terug zou schroeven van de iPhone SE, iPhone 6-, 6S- en 7-modellen.

Omdat iPhone-accu’s langzaam hun capaciteit verliezen en energiepieken dan niet meer aan kunnen, hoopte Apple hiermee te voorkomen dat de oudere smartphones spontaan uit zouden vallen. Deze actie schoot bij velen compleet in verkeerde keelgat, met name doordat Apple dit zelf nooit heeft gecommuniceerd.

De iPhone-fabrikant kwam klanten daarom tegemoet met deze mogelijkheid. Ook kregen mensen die in 2017 al hun accu bij Apple lieten vervangen, een tegemoetkoming van 60 euro.

Lees het laatste nieuws over Apple

Via: 9to5Mac
Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's