Amnesty International beweert dat onderdelen van Apple-apparaten gemaakt worden door kinderen. Apple zegt daar in een statement niets van te weten.
Lees verder na de advertentie.
Apple-accu’s deels gemaakt door kinderen?
Volgens Amnesty is het waarschijnlijk dat grote bedrijven zoals Apple, Samsung, Sony en Microsoft voor hun batterijen gebruikmaken van kobalt uit mijnen waar kinderen werken om het mineraal uit de grond te halen. Ook makers van elektrische auto’s zoals Daimler en Volkswagen zouden hiermee te maken hebben.
In het rapport schrijft Amnesty in samenwerking met Afrewatch dat er bij het mijnen van kobalt kinderen van zeven jaar betrokken zijn. Bedrijven die de mineralen afnemen om te verwerken in accu’s zouden hun basischecks rond kinderarbeid niet goed checken, zo schrijft de non-profitorganisatie die zich richt op mensenrechten.
Kinderen hebben tegen Amnesty gezegd dat ze tot twaalf uur per dag in mijnen moeten werken, waar ze zwaar tilwerk moeten verrichten. Daar verdienen ze een dagloon van één of twee dollar mee. In 2014 zouden zo’n 40.000 kinderen in de mijnen van het zuidelijke Congo hebben gewerkt. De kobalt wordt vervolgens doorverkocht aan bedrijven die er componenten voor batterijen van maken, die dan weer aan techbedrijven als Apple en Samsung worden geleverd.

Reactie van Apple
Apple heeft inmiddels gereageerd bij de BBC. Volgens het bedrijf uit Cupertino wordt kinderarbeid ‘nooit getolereerd in de productieketen’. Apple zegt dat als een bedrijf betrapt wordt op kinderarbeid, het betreffende merk moet zorgen dat het kind veilig thuis komt, dat het een opleiding moet betalen, dat hij betaald moet worden voor zijn werk en dat het bedrijf een baan moet aanbieden als het kind wel de legale leeftijd bereikt.
Over de kobaltkwestie zegt Apple: “We evalueren momenteel verschillende materialen, waaronder kobalt, om werkzaamheden te checken en milieubelasting te bekijken en te verbeteren.”
Maatregelen van Apple
In het verleden is Apple overigens al vaker in verband gebracht met kinderarbeid. In 2013 verbrak het bedrijf zijn werkzaamheden met een Chinese leverancier nadat daar kinderarbeid aan het licht kwam. Dat jaar werd ook een speciale afdeling binnen Apple opgezet waarmee andere bedrijven geholpen worden om veilige werkplaatsen op te zetten.
Lees meer over Apple
- iPhone-tips: creëer verrassende effecten met Live Photos (2-6)
- ChatGPT gids: zo haal je alles uit de officiële iPhone-app (2-6)
- Siri uitzetten op je Apple Watch: dat doe je zo (2-6)
- iPhone is écht beter dan Android (en dit is waarom) (1-6)
- Deze 4 oude functies móét Apple terugbrengen naar je iPhone (1-6)