‘In één klik zie je straks welke gegevens Apple van je heeft’

Rick van der Veer
7 mei 2018, 15:11
2 min leestijd

Apple biedt later dit jaar de mogelijkheid om al je accountgegevens in één klik te kunnen downloaden. Door de nieuwe Europese privacywet GDPR is het bedrijf hier bovendien verplicht toe.

Lees verder na de advertentie.

Je hele Apple account downloaden

Het wordt straks mogelijk om in één keer al je Apple-gegevens te downloaden. Dat meldt USA Today, nadat een Amerikaanse journalist via een formulier zijn Apple-gegevens had opgevraagd. De aanvraag verloopt voor nu nog via een kantoor in Europa, maar moet vanaf mei geautomatiseerd en voor alle gebruikers beschikbaar worden.

Apple account downloaden

In vergelijking met andere online diensten verzamelt Apple relatief weinig gegevens. Zo weet het bedrijf je adres, e-mailadres en naam, maar wordt niet bijgehouden waar je naar zoekt in Safari en welke vragen je aan Siri stelt. Deze gegevens worden wel opgeslagen, maar niet dusdanig dat ze naar een individu zijn terug te leiden.

Apple houdt wel een aantal zaken bij om je betere advertenties te kunnen tonen. Op deze manier zie je in Apple News en de App Store reclame die beter op jouw interesses is toegespitst. Dit wordt alleen niet op Nederlandse gebruikers toegepast, en de informatie die verzameld wordt blijft bovendien op je iPhone bewaard.

Accountgegevens van andere sites

Momenteel kun je bij een groeiend aantal websites je gegevens in één bestand aanvragen. Zo bieden zowel Google als Facebook de mogelijkheid om al je berichten, foto’s en andere informatie te downloaden. Andere sites werken nog aan de functie, zoals Instagram.

Ook interessant: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

Eén van de speerpunten van de nieuwe privacywetgeving is dat je jouw persoonlijke gegevens zonder problemen mee kan nemen naar een concurrerende dienst. Het achterliggende idee is dat jouw data ook echt van jou blijft. Ook moet de wet gebruikers meer inzicht geven in de persoonlijke gegevens die bedrijven over hen verzamelen.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: USA Today
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen