Vodafone Topdeal: de iPhone 12 tijdelijk extra scherp geprijsd!

Consumentenvereniging: Apple misleidt iPhone-kopers met opslag

Redactie
9 februari 2016, 16:35
2 min leestijd
Consumentenvereniging: Apple misleidt iPhone-kopers met opslag

Het Belgische Test-Aankoop, vergelijkbaar met de Nederlandse Consumenenbond, gaat juridische stappen ondernemen tegen Apple. Het bedrijf zou consumenten misleiden door meer opslag te beloven dan in werkelijkheid gebruikt kan worden.

Lees verder na de advertentie.

Apple aangeklaagd voor misleiding

Test-Aankoop ondernam verschillende tests met meerdere smartphones en oordeelt negatief over de resultaten: “De reële opslagcapaciteit van de smartphones die verkocht worden is zeer vaak een stuk minder dan wat fabrikanten beloven. Een iPhone 6 Plus van 16 GB geheugen bevat in realiteit maar 10,3 GB, ofwel zo’n 36 procent minder.”

apple aangeklaagd voor misleiding

De consumentenvereniging vindt dit misleiding en gaat juridische stappen tegen Apple ondernemen in de hoop dat consumenten niet langer misleid worden door het verstrekken van onjuiste informatie. Het opslaggeheugen vormt immers een cruciaal onderdeel van het gebruik van je smartphone, zo schrijft Test-Aankoop.

Andere fabrikanten

De zaak is voorgelegd aan de rechtbank van koophandel te Brussel met als aanklacht ‘misleidende informatie over de opslagcapaciteit van de in de Brusselse Apple Store verkochte iPhones’. Kwalijk vindt de organisatie voornamelijk dat Apple producten vooral op het vlak van opslag onderscheidend maakt. Hoe hoger het opslaggeheugen ligt, des te meer een consument dient te betalen, waarmee Apple erkent dat opslag een belangrijke factor is bij de keuze voor een bepaald model.

Opslag belangrijke factor bij het maken van aankoopbeslissing

Mocht de actie tegen Apple succesvol zijn, dan wil Test-Aankoop ook andere fabrikanten benaderen. De vereniging hoopt op deze manier hen te laten stoppen met wat zij als misleidende praktijken beschouwen. “Consumenten die een Samsung Galaxy S6 gekocht hebben, denken 32GB opslagcapaciteit te hebben, terwijl er in feite maar 24,7 GB effectief beschikbaar zijn wat neerkomt op 33 procent verschil. De Huawei P8 doet het al niet veel beter: van de 16GB, zijn er slechts 9 daadwerkelijk beschikbaar. Een tekort van 44 procent.” Of de zaak invloed zal hebben op de manier waarop smartphones in de Benelux verkocht worden, moet nog blijken. iPhoned heeft Apple om een reactie gevraagd.

Zelf testen

Wil je testen in welke mate jij voor de gek gehouden bent wat betreft opslag, dan heeft Test-Aankoop speciaal hiervoor een online tool. Via de website eerlijkiseerlijk.be kun je jouw toesteltype invoeren, waarna er een voorgeprogrammeerd antwoord uitkomt. Zo krijg je volgens de website bij een iPhone 6S Plus met 64GB aan opslaggeheugen in werkelijkheid maar 54,3GB aan ruimte. De overige 10GB worden ingenomen door zaken als het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde applicaties.

Bron: Test-Aankoop
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen