Apple aangeklaagd vanwege verhuren hd-films aan oude iPhones
Wouter Nijsen

Apple is in de Amerikaanse staat Florida aangeklaagd vanwege het verhuren van hd-versies van films op Apple-apparaten die geen hd-beelden ondersteunen. Hd-versies van films kosten iets meer dan reguliere versies.

De iPhone 3G heeft bijvoorbeeld slechts een resolutie van 480 bij 360 pixels, wat lang niet in de buurt komt van hd-kwaliteit (1280×720 is hd-ready; 1920×1080 is full-hd). Apple waarschuwt hier inmiddels voor bij het verhuren van films in iTunes, maar het kwaad is volgens een advocaat uit San Francisco al geschied.

filmAdvocaat Scott Weiselberg kwam achter het probleem toen hij Big Daddy op zijn iPhone wilde downloaden. Hij stapte vervolgens in juni naar het gerechtshof van San Francisco en spande een zogeheten ‘class action lawsuit’ aan, waarbij ieder slachtoffer zich kan aanmelden voor een eventuele schadevergoeding.

Apple heeft nog niet gereageerd op de aanklacht, maar heeft inmiddels dus wel zijn beleid op dit punt aangepast: bij oudere iPhones en iPad touch-modellen word je niet meer zonder waarschuwing naar de hd-versie van een film geleid.

Het moet overigens wel gezegd worden dat je een gehuurde of gekochte hd-film na aankoop ook in programma’s als iTunes kunt raadplegen, waardoor je de film alsnog in hd kunt bekijken.

Bron: GigaOM

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.