Waardedaling Apple-aandelen houdt al acht dagen aan

Rutger Otto
3 mei 2016, 11:45
2 min leestijd
Waardedaling Apple-aandelen houdt al acht dagen aan

Voor de achtste dag op rij zagen aandeelhouders van Apple hun aandeelwaarde omlaag gaan. Op 20 april was een aandeel 107,13 dollar waard, na acht dagen was dat 93,64 dollar.

Lees verder na de advertentie.

Apple-aandelen zakken in waarde

Het is voor het eerst in 18 jaar dat aandelen van Apple zo lang achter elkaar omlaag gaan. Dat was in 1998, in het jaar dat Apple de iMac introduceerde. Verrassend is de daling niet echt, want Apple waarschuwde al weken voor de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers dat de iPhone voor het eerst minder heeft verkocht.

Er spelen waarschijnlijk een aantal zaken die leiden tot de waardedaling. Niet alleen de verminderde verkoop van de iPhones, maar ook de Apple Watch die volgens marktanalisten niet fantastisch verkoopt. Apple geeft daar zelf overigens nooit cijfers over vrij en Tim Cook denkt dat het nog wel goedkomt. De Apple Watch is op dit moment nog maar op 14.000 plekken te koop, terwijl de iPhone op 200.000 locaties verkrijgbaar is.

stijgende verkoop smartwatches

Teruglopende verkopen

De teruglopende verkopen en omdat Apple zo geheimzinnig doet over de toekomst, krijgen investeerders het mogelijk wat benauwd. Maar waarom eigenlijk? De Apple Watch heeft nog steeds ruim de helft van de smartwatch-markt in handen en Tim Cook benadrukte bij Mad Money dat de iPhone het nog steeds prima doet. En dat terwijl de smartphone-markt het steeds zwaarder krijgt, onder meer door Chinese merken die groter worden.

iPhone SE en iPhone 7

Overigens probeert Apple met de iPhone SE nog meer kopers te bereiken. Het gloednieuwe toestel is er voor mensen die graag een kleinere iPhone willen en die niet zo veel willen betalen als voor een iPhone 6 of iPhone 6S. Wel heeft de SE grotendeels dezelfde specs als het nieuwste toestel.

Het is ook de vraag of de iPhone-verkoop dit kwartaal weer aantrekt en wat de iPhone 7 eind dit jaar brengt. Als we de geruchten mogen geloven, zal het toestel qua ontwerp namelijk niet veel verschillen van de iPhone 6S. Wel verdwijnt mogelijk de koptelefoonaansluiting en wordt het toestel voorzien van een dubbele camera voor betere foto’s.

Lees meer iPhone 7-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu