Apple heeft smartphonemarkt stevig in zijn greep

Gijs Ettes
17 november 2015, 8:21
2 min leestijd

Apple zag afgelopen kwartaal zijn winstaandeel op de smartphonemarkt stijgen tot 94 procent, terwijl het bedrijf maar voor 14,5 procent van de totale smartphoneverkopen verantwoordelijk is.

Lees verder na de advertentie.

Apple-aandeel op smartphonemarkt stijgt

Hoewel Apple wat absolute verkoopcijfers betreft op de tweede plek staat achter Samsung, weet het bedrijf steeds beter hoe het winst kan boeken met de iPhone. Dat is vooral te danken aan de hoge verkoopprijs. Waar die bij de iPhone gemiddeld op 670 dollar ligt, verkoopt Samsung zijn telefoons voor slechts 180 dollar.

Onderstaande grafiek toont dat laatstgenoemde het sinds 2013 steeds slechter doet op de smartphonemarkt, terwijl Apple steeds hogere winsten noteert. Volgens analisten heeft niet alleen Samsung, maar ook HTC, BlackBerry, Sony en Lenovo moeite om high-end-smartphones (400 dollar of meer) aan de man te brengen.

apple-aandeel

Volgens Apple-ceo Tim Cook zijn de goede cijfers mede te danken aan de sterke vraag naar de iPhone 6 (Plus) en de succesvolle introductie van de iPhone 6S (Plus). In het eerste weekend dat laatstgenoemde in de winkels lag, gingen er een recordaantal van 13 miljoen exemplaren over de toonbank. Bovendien stapten er de afgelopen tijd meer Android-gebruikers over naar toestellen van Apple, aldus Cook. Mede daardoor noteerde Apple het afgelopen kwartaal sterke cijfers.

Minder vraag naar iPhone 6S

Ondanks dat het erop lijkt dat Apple de smartphonemarkt in een stevige greep heeft, zou de vraag naar de iPhone 6S minder hoog zijn dan vooraf verwacht. Apple heeft volgens analisten van Credit Suisse bestellingen voor nieuwe hardware-onderdelen met 10 procent verlaagd, omdat er minder vraag is naar het toestel. Eén van de redenen is dat er te weinig apps zijn die goed gebruikmaken van Apples nieuwe 3D Touch-functie – een grote vernieuwing in de 6S die juist voor meer verkopen moet zorgen.

Desondanks denken analisten dat het aantal iPhone-gebruikers het komende jaar alleen maar zal stijgen. Afgelopen jaar steeg dat aantal al met 24 procent. Die lijn wordt volgens Credit Suisse doorgezet, waardoor er een groei naar 615 miljoen iPhone-gebruikers mogelijk wordt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen