De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

5 dingen die we al weten over Apples 6K-monitor

Florence Peeters
29 mei 2019, 16:52
3 min leestijd
5 dingen die we al weten over Apples 6K-monitor

Apple zou zich klaarmaken om eindelijk een opvolger van zijn eigen Thunderbolt Display te onthullen. Dit weten we al over Apples 6K-monitor.

Lees verder na de advertentie.

Alles over Apples 6K-monitor op een rijtje

Kortgeleden heeft Apple een nieuwe 4K-monitor van LG in de App Store gelegd, tegelijk met de vernieuwde MacBook Pro (2019). Dat betekent alleen niet dat Apple zelf stil blijft zitten. Het bedrijf uit Cupertino zou al langere tijd bezig zijn met een eigen scherm.

Inmiddels zijn we steeds meer te weten gekomen over het design, de schermkwaliteit en mogelijke release van de monitor. We zetten het in dit artikel voor je op een rijtje.

1. Langgerekt design

De nieuwe monitor krijgt een heel ander design dan voorgaande schermen die in de App Store verschenen. Volgens de doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo gaat Apple voor een langgerekt design. Dat zou betekenen dat het display 31,6 inch groot is. Ter illustratie: een iMac-scherm is 27 inch groot.

Daarbij zou het display dus niet simpelweg groter zijn, maar vooral breder. Deze trend zien we ook bij andere schermfabrikanten. Niet gek dus als Apple volgt met zijn eigen exemplaar van een ‘ultrawide’ scherm voor je computer of iPad Pro.

Apple 6K-monitor

2. Haarscherpe beeldkwaliteit

Door het scherm extra breed te maken, zou Apple de kwaliteit ook op kunnen krikken van 5K naar maar liefst een 6K-resolutie. De resolutie van het scherm zou ongeveer 6240 bij 2880 pixels zijn. Daarnaast zou de kleurdichtheid hoog zijn, zodat de kleuren van het scherm af spatten.

Hierdoor wordt het scherm nog beter dan de 5K-variant van de iMac. Mede door het aanbieden van het nieuwe 4K LG-scherm, biedt Apple zo een monitor in twee verschillende prijsklassen.

3. Mini-led

De backlight van de monitor zou bestaand uit mini-led-lampjes. Mini-led heeft als voordeel dat het geen natuurlijke materialen nodig heeft om geproduceerd te worden. Oled heeft dat daarentegen wel, en door inbranding gaan oled-schermen naar verloop van tijd achteruit in kwaliteit.

Zeker voor een monitor is dit van belang. Terwijl je een iPhone regelmatig terug in je broekzak stopt, blijft een monitor al gauw een hele dag aan staan. Dit versnelt het proces van inbranding. Het zorgt dus voor een duurzamer scherm, met nog steeds een haarscherp beeld. Daarbij is zwart ook echt zwart, doordat individuele uitgeschakeld worden.

Apple monitor 2019

4. Mogelijke release tijdens WWDC 2019

Vrijwel alle geruchten stellen dat het niet lang meer duurt totdat we het scherm te zien krijgen. Apple zou deze namelijk volgende week tijdens WWDC 2019 presenteren. Normaal gesproken is de ontwikkelaarsconferentie gericht op software. Verschillende bronnen spreken echter ook van een onthulling van een modulaire Mac Pro, waar het uitbrengen van een (bijbehorend) scherm op aansluit.

Aan het grote scherm hangt hoogstwaarschijnlijk ook een flink prijskaartje. Apple verkocht zijn eigen Thunderbolt Display tot 2016 voor een prijs van 1149 euro. Het 6K-scherm dat nu onderweg is, heeft echter veel betere specificaties. De prijs voor de monitor zal dus niet lager en mogelijk zelfs hoger liggen. Toch blijft het wachten op de release om zeker te weten wat Apple voor het scherm vraagt.

Volg WWDC 2019 op iPhoned

De WWDC 2019 keynote vindt op 3 juni om 19.00 uur Nederlandse tijd plaatst. Naast de mogelijke onthulling van de 6K-monitor, kondigt Apple dan ook nieuwe softwareversies aan zoals iOS 13.

iPhoned doet uiteraard live verslag van de avond, dus volg ons op Twitter of download de iPhoned-app. Bereid je voor door alvast onze WWDC 2019-verwachtingen te lezen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bronnen afbeeldingen: Aleksandr Karpov, 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu