Hierdoor lijkt Apple nog steeds een eigen 5G-chip te ontwikkelen – update

Florence Peeters
30 april 2019, 9:15
3 min leestijd
Hierdoor lijkt Apple nog steeds een eigen 5G-chip te ontwikkelen – update

Apple en Qualcomm hebben de strijdbijl begraven, en laatstgenoemde gaat vanaf 2020 de 5G-chips voor de iPhone maken. Toch is hiermee niet uitgesloten dat Apple in de toekomst alsnog eigen 5G-modems in iPhones stopt.

Update, 30 april 9.15 uur: Apple-topman Rubén Caballero, die volgens The Information aan het hoofd stond van Apples 5G-team, heeft het bedrijf uit Cupertino verlaten. Caballero was sinds 2005 werkzaam bij Apple, maar zou het bedrijf hebben verlaten nadat de rechtszaak tussen Apple en Qualcomm werd opgelost. Het is onduidelijk waarom Caballero Apple precies verlaat, maar het nieuws is opvallend, nadat gisteren duidelijk werd dat het bedrijf uit Cupertino een 5G-topman van Intel heeft binnengehaald. Het oorspronkelijke artikel lees je hieronder.

Eigen Apple 5G-chip mogelijk niet uitgesloten

Daags voor de verzoening tussen het bedrijf uit Cupertino en chipmaker Qualcomm, maakte een 5G-topman van Intel namelijk de overstap naar Apple. In februari, twee maanden voordat de langslepende rechtszaak met Qualcomm tot een einde kwam, heeft Apple Umashankar Thyagarajan ingelijfd. De voormalige Intel-medewerker was cruciaal bij de ontwikkeling van de modems voor de iPhone XS, XS Max en iPhone XR. Bovendien was hij daarna één van de ontwikkelaars van de eerste 5G-chip van Intel.

Deze gaat er echter nooit komen. Vrijwel meteen nadat de nieuwe samenwerking tussen Apple en Qualcomm er lag, bracht Intel het nieuws naar buiten dat het stopt met het ontwikkelen van 5G-chips. Door het vertrek van Thyagarajan en het verliezen van Apple als klant, werd Intel volgens The Telegraph gedwongen om de 5G-tak stop te zetten.

Apple producten duurder

Het is onduidelijk of de overstap van de Intel-ingenieur door Apple uit voorzorg is gedaan, omdat het nog niet wist hoe de rechtszaak met Qualcomm uit zou pakken. Maar eerdere geruchten doen anders vermoeden. Al lange tijd verschijnen er regelmatig geruchten dat Apple hard werkt om op den duur alle iPhone-onderdelen zelf te kunnen maken. Zo zou het bedrijf schermen en eigen accu’s willen maken, maar ook eigen modems.

Bij deze onderdelen is Apple namelijk erg afhankelijk van leveranciers, en dat ziet de iPhone-fabrikant graag anders. Inmiddels staat Johny Srouji, hoofd chips van Apple, aan het hoofd van een team dat een eigen modem moet ontwikkelen. Dat gebeurt op dezelfde afdeling als waar Apple zijn eigen A-serie chips produceert. Srouji heeft dit project rond dezelfde tijd als de overstap van de Intel-man gekregen, en Apple lijkt dus grote stappen te zetten om nog meer op eigen benen te kunnen staan.

Intel-tak overkopen

Voorlopig heeft Apple nog een zesjarig contract met Qualcomm staan. Maar om daarna zelf aan de slag te kunnen met 5G-chips, kan het bedrijf nu al een belangrijke stap zetten. Intel is niet alleen gestopt met zijn modem-tak, maar zou deze volgens The Wall Street Journal ook willen verkopen. Het bedrijf van ceo Tim Cook heeft vorig jaar al eens met Intel rond de tafel gezeten voor het overnemen van de 5G-divisie.

Nu de chipmaker deze afdeling definitief van de hand doet, krijgt Apple echter te maken met concurrenten die ook geïnteresseerd zijn in zo’n overname. Zo zouden verschillende andere chipmakers en ook Samsung uit zijn op Intels verloren divisie. Apple heeft het voordeel hier al eerder over gesproken te hebben. Als het ze lukt om de 5G-tak over te nemen, kunnen we in toekomstige iPhones ook een eigen 5G-modem van Apple verwachten.

Met onze iPhoned-app of de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwe iPad en alle andere Apple-geruchten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron afbeelding: iFixit
Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's