Apple presenteert nieuwe 4K-iMac en accessoires

Rutger Otto
13 oktober 2015, 14:58
2 min leestijd
Apple presenteert nieuwe 4K-iMac en accessoires

Apple heeft een 21,5 inch 4K-iMac aangekondigd en alle modellen met 27 inch-scherm hebben voortaan standaard een 5K-scherm. Verder zijn er een nieuw toetsenbord, muis en trackpad verschenen.

Lees verder na de advertentie.

4K-iMac aangekondigd

De nieuwe iMac werd al een tijdje verwacht, maar Apple heeft ‘m nu officieel aangekondigd. De nieuwe 21,5-inch iMac krijgt een 4K-scherm, waarmee hij een stuk scherper oogt dan voorheen. Het display gaat van 1920 bij 1080 pixels naar 4096 bij 2304 pixels. Dat is een update die nodig was, want de oude iMac was niet eens Retina. Aan het design verandert verder niets.

Qua hardware is de nieuwe iMac voorzien van een 3,1GHz quad-core Intel Core i5-processor en 8GB werkgeheugen, maar dat is te upgraden. Verder aan boord is een harde schijf van 1TB en een Intel Iris Pro Graphics 6200 grafische chip. Overigens is hij nog steeds duur: de startprijs in Nederland is 1729 euro. De 21,5-inch iMac zonder 4K blijft ook te koop, die kost 1279 euro.

imac

5K-iMacs

Apple had al langer een 27-inch iMac met 5K-Retinascherm. Nu krijgt elk 27-inchmodel een 5K-display. Volgens Apple zijn de nieuwe 5K-schermen ook nog eens mooier omdat ze ‘tot 25 procent meer kleuren’ kunnen weergeven. Ook deze 27-inch iMacs veranderen uiterlijk verder niet.

Wel is de hardware van een upgrade voorzien. Zo draait de iMac nu op de nieuwe Skylake-processor van Intel. Er zijn meerdere smaken, van 3,2GHz quad-core i5 tot het krachtigere 4,0GHz quad-core i7. De grafische chip is een AMD Radeon R9 series. Afhankelijk van je keuze is dat een M380 met 2GB werkgeheugen of een M296X met 4GB werkgeheugen. De iMac zelf draait vanaf minimaal 8GB. Aan boord is verder nu ook een Thunderbolt 2-aansluiting. De iMac 27-inch kost minimaal 2129 euro.

magic keyboard

Nieuwe accessoires

Naast nieuwe iMacs zijn er ook nieuwe accessoires uitgebracht. Dat zagen we al aankomen, want details hierover waren al uitgelekt. Het keyboard, de muis en het trackpad van Apple zijn vernieuwd. Allen zijn ze opnieuw ontworpen, zo is bij het toetsenbord opvallend dat de cilinder aan de achterzijde verdwenen is. Het Magic Keyboard heeft namelijk geen batterijen nodig, maar kan gewoon opgeladen worden via een Lightning-kabeltje. Hetzelfde geldt voor de Magic Trackpad 2 en de Magic Mouse 2. Volledig opladen duurt 2 uur.

Volgens Apple zijn de toetsen van het nieuwe toetsenbord 33 procent stabieler dan voorheen. De Magic Mouse 2 is lichter dan zijn voorganger en zou soepeler bewegen. De Magic TrackPad 2 heeft een 29 procent groter, glazen oppervlak waardoor je beter moet kunnen navigeren. Aan de accessoires hangt een fors prijskaartje: het keyboard kost 119 euro, de muis 89 euro en het trackpad 149 euro.

Lees meer over de iMac

Categorieën: Accessoires, Apple, Devices
Device: iMac

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen