Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zeldzame Apple-1 levert 815.000 dollar op tijdens veiling

Rutger Otto
28 augustus 2016, 11:22
2 min leestijd
Zeldzame Apple-1 levert 815.000 dollar op tijdens veiling

Een unieke ‘Celebration’ Apple-1 computer heeft afgelopen week 815.000 dollar opgebracht op een veiling voor het goede doel. De geschatte waarde was een miljoen dollar.

Lees verder na de advertentie.

Apple-1 Celebration

Het leek er nog even op dat de Apple-1 ruimschoots over de miljoen zou gaan. In de laatste minuten kwam er nog een bod van 1,2 miljoen dollar, maar die werd net voor het einde toch teruggetrokken. Hoewel het miljoen uiteindelijk niet werd gehaald, leverde de Apple-1 toch één van de hoogste veilingbedragen ooit voor Apple-apparatuur.

De veiling verliep via de website CharityBuzz. Tien procent van de opbrengst gaat naar de Leukemia and Lymphoma Society. Eerder verkochten Apple-1 computers al voor tussen de 365.000 en 905.000 dollar op veilingen. Deze zogenaamde ‘Celebration’ Apple-1 is zeldzaam omdat er een bepaald soort printplaat is gebruikt dat nooit aan consumenten is verkocht. Volgens de veilingtekst gaat het om een computer uit 1976, uit één van de twee eerste productierondes.

apple-1 celebration

Kunstwerk

De computer die werd geveild, werkte niet. Wel zouden maar een paar kleine tweaks nodig zijn om hem weer te laten draaien. Dat wordt echter afgeraden door Apple-expert en historicus Corey Cohen om de Apple-1 uniek te houden. Cohen controleerde de Apple-1 op echtheid. Volgens hem is het niet alleen een stukje geschiedenis, maar ook ‘een kunstwerk’.

In de zomer van 1976 maakten Steve Jobs en Steve Wozniak 175 Apple-1 computers. Daarvan zijn er inmiddels slechts ongeveer 50 over, waardoor ze erg waardevol zijn voor verzamelaars. In de beginjaren werd een Apple-1 verkocht voor 666,66 dollar. Volgens CNET komt dat neer op zo’n 2770 dollar vandaag de dag.

Apple-software

Grappig genoeg was er eerder deze week nog een veiling. Op eBay bood iemand antieke Apple-software aan. De koper van het spul was uiteindelijk Apple zelf, omdat het bedrijf ze zelf niet meer had en probeert hun collectie compleet te krijgen. Wat Apple ervoor betaalde is niet bekend.

Lees het laatste Apple-nieuws

Via: CNET
Bron: CharityBuzz
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu