Apple lost problemen met ruimtebesparende techniek iOS 9 op

Gijs Ettes
29 september 2015, 12:55
1 min leestijd
Apple lost problemen met ruimtebesparende techniek iOS 9 op

Enkele dagen geleden werd bekend dat de ruimtebesparende techniek ‘App Thinning’ in iOS 9 niet werkte door problemen met back-ups via iCloud. Met een update voor ontwikkelomgeving Xcode 7 zijn die inmiddels opgelost.

Lees verder na de advertentie.

App Thinning: alleen relevante data wordt gedownload

Het idee achter de techniek is dat alleen noodzakelijke app-data lokaal wordt opgeslagen, waardoor apps minder ruimte in beslag nemen. Data wordt pas gedownload op het moment dat deze nodig is, bijvoorbeeld wanneer je in een spel vordert naar het volgende level. Apple noemt dit ‘On-Demand Resources’. Ook worden overbodige interface-elementen, die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor een ander apparaat als de iPad, niet gedownload. Dankzij het zogenoemde ‘App Slicing’ download je dus niet meer de universele app, maar alleen de versie die voor jouw iOS-toestel is geoptimaliseerd. De technieken zijn samengebracht onder de noemer App Thinning.

App Thinning maakt iOS-apps compacter

Daarnaast is het prettig dat overbodige, oudere data automatisch wordt gewist en dat componenten van een app kunnen worden gedeeld met andere apps, wat eveneens een besparing oplevert. Enorm handig voor wie een iPhone of iPad met minder opslagruimte (8 of 16GB) heeft.

Voorheen werkte App Thinning niet naar behoren, waardoor gebruikers nog steeds alleen de onnodige grote universele apps konden downloaden. Dit verklaarde ook de verschijning van dubbele apps in de App Store. Daarbij gaven diverse apps aan bijgewerkt te kunnen worden, terwijl exact dezelfde versie al eerder beschikbaar was gemaakt. Mogelijk hebben app-ontwikkelaars gepoogd de juiste versie naar de App Store te uploaden, maar gooide App Thinning roet in het eten. Dat moet nu niet meer het geval zijn.

Lees het laatste nieuws over iOS 9

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen