‘Apple geeft eigen apps voorrang in App Store zoekresultaten, Apple ontkent’
Lars Paymans

Apple zou zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie door eigen apps standaard boven de concurrentie te plaatsen in de App Store. Apple ontkent het verhaal.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘Apple beïnvloedt App Store zoekresultaten’

The Wall Street Journal deed onderzoek naar de zoekfunctie van de App Store en ontdekte op die manier dat Apples eigen apps in 60 procent van de gevallen het eerste zoekresultaat zijn. Dat percentage steeg naar 95 procent als het apps waren waarmee het bedrijf direct geld verdient, zoals de Muziek-en Boeken-app.

Op die manier krijgen mensen die op zoek gaan naar een Muziek-app nagenoeg altijd Apple Music te zien, met daaronder pas Spotify en andere muziekdiensten. Omdat Apple bepaalt hoe deze resultaten worden gerangschikt, zou het bedrijf een oneerlijke concurrentiepositie innemen omdat een dienst als Spotify deze middelen niet heeft.

App Store zoekresultaten

Apple deed in reactie op het onderzoek een eigen test, waar hele andere resultaten uitkwamen. Exacte cijfers deelt het bedrijf niet, maar in een verklaring laat een woordvoerder weten dat sommige zoektermen die The Wall Street Journal hebben getest, andere resultaten opleverden waarbij Apple niet bovenaan stond.

Daarnaast stelt Apple dat dit waarschijnlijk te maken heeft met de hoeveelheid gebruikers. “Apple-gebruikers hebben een sterke verbinding met onze producten en gebruike vaak de zoekfunctie om deze te vinden.” Dit zou het algoritme van de App Store een seintje geven dat deze apps populair zijn, waardoor ze ook vaker bovenaan komen te staan. “Om die reden staan apps als die van Uber en Microsoft ook vaak bovenaan.”

Hoe de App Store zoekfunctie werkt

De App Store gebruikt machine learning, waarbij 42 factoren in acht worden genomen om zoekresultaten samen te stellen. Apple deelt deze factoren niet zodat ontwikkelaars er geen misbruik van gaan maken door hun apps ervoor te optimaliseren. Wel laat Apple weten dat downloads, de beoordeling, relevantie en gebruikersgedrag de vier belangrijkste zijn. Gebruikersgedrag zou de belangrijkste zijn, omdat deze kijkt naar welke app mensen downloaden na het invullen van een zoekterm.

De timing van het onderzoek van The Wall Street Journal komt op een ongelukkig moment voor Apple. Het bedrijf ligt zowel in de Verenigde Staten als Europa onder de loep omdat het bedrijf zich schuldig zou maken aan oneerlijke concurrentie.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.