Opgelet: zo misbruiken criminelen de App Store om grof geld te verdienen

Lars Paijmans
11 juni 2017, 10:00
2 min leestijd
Opgelet: zo misbruiken criminelen de App Store om grof geld te verdienen

Apple is trots op het grote geldbedrag dat ontwikkelaars aan de app-winkel verdiend hebben. Maar zitten ook de nodige rotte appels tussen. Deze App Store-scammers maken misbruik van de functies in de app-winkel.

Lees verder na de advertentie.

App Store-scammers misbruiken abonnementen

Uit een nieuwe onderzoek van Johnny Lin op Medium blijkt hoe scammers de in-app aankopen van iOS-apps misbruiken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een uitbreiding voor een spel kopen, maar ook abonnementen afsluiten op muziekdiensten als Spotify.

Deze abonnementen zijn volgens Lin het populairst om misbruik van te maken. Oplichters maken apps als virusscanners, wachtwoordgenerators en VPN-apps in de hoop nietsvermoedende gebruikers voor de gek te houden.

app store scammers

De apps zijn gratis, maar hebben in-app aankopen met abonnementen van honderd euro per week. Met een druk op de Touch ID-sensor heb je een abonnement afgesloten, waar je vervolgens lastig vanaf komt.

De tactiek lijkt te werken. Volgens cijfers van Sensor Tower halen dergelijke apps 80.000 dollar per maand binnen. Voor dat bedrag hoeven immers maar 200 mensen voor de gek gehouden te worden die vervolgens 400 dollar per maand kwijt zijn. Ironisch genoeg verdient Apple hier ook grof geld aan, aangezien het bedrijf altijd 30 procent van de opbrengsten binnenhaalt.

App Store advertenties

De nieuwe App Store-advertenties lijken een belangrijke rol te spelen in deze nieuwe vorm van scammers. De reclames zijn nog niet in Nederland beschikbaar, maar worden in andere landen al dankbaar gebruikt. Apple heeft nog geen filters of goedkeuringsproces voor deze advertenties, waardoor scammers heel gemakkelijk hun app uitgelicht kunnen krijgen.

Ze kopen simpelweg een advertentie in die op de zoekterm ‘VPN’ of ‘Wachtwoord-app’ scoort, waarna ze bovenaan de resultaten komen te staan. Zelfs boven de populairste en beste apps in de categorie. De kans is groot dat jij als lezer van een Apple-site niet in dit trucje trapt, maar er zijn genoeg minder fanatieke iPhone-eigenaren die het verschil tussen deze advertenties en echte zoekresultaten niet opvallen.

Een eerste stap om deze criminele activiteiten tegen te houden, ligt in Apples handen. Door App Store-reclames strenger te controleren kan al veel van de schade beperkt worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Medium
Categorieën: Apple, Apps
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen