Apple verwijdert honderdduizenden apps uit de App Store

Rutger Otto
22 juni 2017, 10:34
2 min leestijd
Apple verwijdert honderdduizenden apps uit de App Store

Er zijn in het afgelopen jaar honderdduizenden apps uit de App Store gehaald. Het gaat om 32-bit apps, spamware en klonen van andere apps.

App Store ruiming

Apple wil de App Store flink opschonen in aanloop naar de release van iOS 11 dit najaar. Voor de app-winkel zijn de regels weer aangescherpt, om de kwaliteit van apps in de Store te verbeteren. De vernieuwde richtlijnen gaan met name over klonen, waarvan er het afgelopen jaar al enorm veel werden verwijderd. Vaak zorgt een populaire app, zoals 2048 of Flappy Bird, ervoor dat andere app-makers gelijksoortige spelletjes maken om een graantje van het succes mee te pikken.

32-bit-apps

Klonen en spam

In de ‘Design’-sectie van de richtlijnen staat nu dat Apple bepaalde apps niet langer toelaat in de App Store. Het gaat dan om applicaties die met een sjabloon zijn gemaakt of die via app-generator zijn ontwikkeld. Met de nieuwe regels moet het lastiger worden om snel een app te maken die lijkt op een bestaande.

Naast klonen van succesvolle apps grijpt Apple ook in bij spam-apps, applicaties die geen downloads meer krijgen en apps die illegale content aanbieden. Daarnaast worden ook applicaties zonder 64-bit-ondersteuning verwijderd. Overigens merken gebruikers doorgaan weinig van de apps die uit de Store worden gehaald.

Lees ook: Apple laat 32-bit apps vallen, en dat is maar goed ook

Nieuwe App Store

De App Store krijgt striktere richtlijnen voor ontwikkelaars, maar verandert met de komst van iOS 11 ook uiterlijk voor gebruikers. Voor het eerst sinds de release van de app-winkel in 2008 wordt hij volledig vernieuwd. Het ontwerp gaat bijvoorbeeld meer lijken op dat van Apple Music, met grote teksten en plaatjes. Ook worden games en applicaties gescheiden in nieuwe secties, waar snel tussen gewisseld kan worden.

Begin juni maakte Apple bekend dat sinds de introductie van de App Store ruim 70 miljard dollar is overgemaakt naar ontwikkelaars. Het aantal downloads stijgt ook nog steeds fors, evenals het aantal betaalde abonnementen, bijvoorbeeld voor Netflix.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Categorie: Apps
Spotlight: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's