Analyse: Vernieuwde App Store maakt het kleine gamemakers moeilijker

Erwin Vogelaar
21 september 2017, 19:10
3 min leestijd
Exclusief
Analyse: Vernieuwde App Store maakt het kleine gamemakers moeilijker

De App Store heeft een flinke update gekregen en dat heeft gevolgen voor games. Het App Store-redesign van de winkel maakt onder andere gamemakers extra afhankelijk van Apple.

Lees verder na de advertentie.

De gevolgen van het App Store-redesign

Onderdeel van iOS 11 is een volledig nieuw design voor de App Store. Opvallend is dat games een aparte sectie krijgen, zodat spelletjes en andere apps elkaar niet meer in de weg zitten. “Een eigen gamepagina, naast apps, is een belangrijke stap om de App Store overzichtelijker te maken”, stelt Robin Ras van het Nederlandse Rusty Lake. De gamestudio heeft op dit moment al meer dan tien games in de App Store staan.

Lees ook: iOS 11 preview: nieuwste update maakt vooral iPad functioneler

Belangrijk voor makers is ook de update van losse productpagina’s. Met iOS 11 wordt er op deze pagina’s namelijk meer informatie getoond. Zo is er meer ruimte voor video, zodat je een beter beeld krijgt van hoe een game speelt. Ook staat de beoordeling van gebruikers prominenter in beeld en zijn in-app aankopen direct vanuit deze pagina te maken. Voorheen kon dat alleen via de apps zelf.

“Met het redesign worden veel dingen een stuk beter voor game-ontwikkelaars”, stelt Adriaan de Jongh van onder andere de hitgame Hidden Folks. “Zoals ratings die niet meer na elke update worden gereset.” Robin Ras vult aan: “Verder lijkt de App Store vooral visueel vooruitgang te hebben geboekt. De productpagina’s waren wel aan verbetering toe. Bij ons zijn de ratings vaak erg hoog en dat zal nu een stuk duidelijker worden.”

Reageren op App Store-recensies

Sinds eerder dit jaar is het voor app-makers mogelijk om te reageren op App Store-recensies. Dat is een belangrijke toevoeging, omdat ontwikkelaars hier sterk afhankelijk van zijn. Zeker met dit nieuwe design. Gebruikers geven soms een lage score om verkeerde redenen, bijvoorbeeld omdat ze iets verkeerd doen. Daar kan de maker nu op reageren om te helpen. Reacties zijn met het nieuwe design ook duidelijker op de productpagina te zien.

Het wordt zo akelig duidelijk hoe afhankelijk ontwikkelaars zijn van dit soort kleine ontwerpfratsen.

Toch kan het nog beter. “Wat ik nog mis is dat mensen een review kunnen beoordelen”, stelt Robin Ras. Hij noemt gameplatform Steam als voorbeeld waar andere gebruikers aangeven of een review nuttig is. “Wij kunnen nu als ontwikkelaar wel reageren, maar het zou mooi zijn als reviews ook een bepaalde waarde krijgen van andere spelers.”

Meer curatie

Voor game-ontwikkelaars is het door het enorme aanbod moeilijk om op te vallen in de App Store. Hierdoor zijn ze naast de ratings ook afhankelijk van Apple. Zodra het bedrijf ervoor kiest om een game in de spotlight te zetten, schieten de downloads en verkopen omhoog. Door het redesign komt er extra nadruk te liggen op deze curatie.

“Ik ben zelf altijd al erg onder de indruk van Apples App Store-redactieteam en ik vind een sterkere focus op hun curatie daarom zeer welkom”, stelt Adriaan de Jongh. Toch vindt de gamemaker het ook eng: “Meer focus op minder games betekent dat de barrière voor game-ontwikkelaars om te worden uitgelicht door Apple alsmaar hoger wordt.”

app store-redesign

Hoewel games en apps gescheiden worden, is door het nieuwe design met grotere afbeeldingen minder plek voor verschillende apps. “Waar een game-ontwikkelaar nu kan worden uitgelicht op plek dertig in de huidige App Store en daarmee nog steeds op de voorpagina staat, moet diezelfde ontwikkelaar straks vechten voor een plekje in de top twintig”, stelt De Jongh. “De rest haalt de voorpagina niet.”

Het wordt zo akelig duidelijk hoe afhankelijk ontwikkelaars zijn van dit soort kleine ontwerpfratsen.” Robin Ras onderstreept die angst: “Waarschijnlijk zul je als ontwikkelaar aardig wat reputatie moeten hebben om daar tussen te komen.”

Lees het laatste nieuws over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu