De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

App Store-ontwikkelaars willen gratis proefperiodes en meer geld

Michel van 't Klaphek
19 mei 2018, 10:33
2 min leestijd
App Store-ontwikkelaars willen gratis proefperiodes en meer geld

Betaalde apps uit de App Store moeten een proefperiode krijgen, zodat mensen voor aanschaf weten wat ze in huis halen. Ook moeten ontwikkelaars beter beloond worden voor hun werk.

Lees verder na de advertentie.

‘App Store proefperiodes zijn noodzakelijk’

Dat zijn de standpunten van The Developers Union, een pas opgerichte groep van App Store-ontwikkelaars. De makers van enkele populaire apps zitten achter het initiatief en hebben een open brief aan Apple geschreven.

Hierin geven zij aan dat Apple het hen moeilijk maakt om geld te verdienen. Een goede, eerste stap om dit probleem op te lossen is het aanbieden van gratis proefperiodes. De drempel om betaalde apps aan te schaffen wordt zo kleiner, zo stelt de groep.

apps uitkiezen voor kinderen

Aangezien mensen niet weten hoe goed een betaalde app is, houden zij momenteel vaak de hand op de knip. Hierdoor komt de ‘duurzame toekomst’ van de App Store in gevaar, zo valt in de brief te lezen. De gratis proefperiodes moeten per juli ingaan. Momenteel kunnen alleen apps die om een maandelijkse bijdrage vragen proefperiodes aanbieden.

De kritiek volgt op eerdere berichten van onder meer de Nederlandse ontwikkelaars Adriaan de Jongh en Robin Ras. Zij gaven tijdens een interview met iPhoned aan dat de vernieuwde App Store uit iOS 11 het hen onnodig lastig maakt om geld te verdienen.

Lees ook: Zo herken je betaalde apps met proefabonnementen in de App Store

Meer geld voor ontwikkelaars, minder voor Apple

Zodra men dit voor elkaar heeft gekregen, moet Apple ook een groter deel van de omzet aan ontwikkelaars uitkeren. Momenteel ontvangt het bedrijf 30 procent van alle Apple Store-opbrengsten. De ontwikkelaarsgroep maakt niet bekend welke verhouding zij graag willen zien.

In een interview met de Amerikaanse website WIRED laat initiatiefnemer Loren Morris weten dat men voor aanvang van de WWDC 2018, die op 4 juni begint, 20,000 ontwikkelaars bij elkaar wil verzamelen.

Verder merkt hij op dat het geen vakbond in de traditionele zin van het woord is, maar meer een actiegroep. ‘Ik ben niet geïnteresseerd in het vormen van een vakbond. Ik wil de stem van kleine ontwikkelaars laten horen en dit is een logische stap om dat doel te bereiken’, zegt Morris.

Alhoewel de groep momenteel geen andere specifieke plannen heeft, staat men open voor suggesties. Ontwikkelaars kunnen zich via de website inschrijven en steun betuigen. Ook kunnen zij hier hun eigen actiepunten doorgeven.

Ook interessant: WWDC 2018 officieel: Apple onthult iOS 12 op 4 juni

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu