Zorgen om privacy: Apple trackt bewegingen App Store-bezoekers

Yannick Chalkiopoulos
8 november 2022, 14:55
3 min leestijd
Zorgen om privacy: Apple trackt  bewegingen App Store-bezoekers

De zorgen om de privacy nemen toe nu blijkt dat Apple iedere beweging van App Store-bezoekers trackt. Hoe is het gesteld met jouw privacy?

Lees verder na de advertentie.

Apple trackt App Store-bezoekers: privacy in het geding?

Twee ontwikkelaars die zichzelf Mysk noemen deelden op Twitter data van de App Store. Op deze beelden is te zien dat Apple data verzamelt van de momenten waarop jij als App Store-bezoeker het scherm aanraakt. Volgens Mysk wordt deze data altijd direct naar Apple gestuurd, ook als de gepersonaliseerde advertenties uitgeschakeld zijn.

Met deze data kan Apple dus heel gedetailleerd bijhouden wat jij doet in de App Store. Dit geldt voor zowel het tikken op apps die te koop zijn als het (per ongeluk) tikken op getoonde advertenties.

Nog meer (persoonlijke) advertenties?

Dit privacy-nieuws komt na het bericht dat er meer advertenties te zien zijn in de App Store. De doorgaans betrouwbare Apple-kenner Mark Gurman heeft al gezegd dat Apple in de toekomst de inkomsten van advertenties wil verdrievoudigen. Dit merk je nu al aan de apps met het balkje ‘Reclame’ onder de naam in de App Store.

App Store reclame

Met het analyseren van de schermaanrakingen van App Store-bezoekers krijgt Apple dus in principe directe feedback op de advertenties die worden getoond in de App Store. Het bedrijf houdt immers bij hoe vaak jij als bezoeker op de advertentie klikt en kan daaraan zien hoe goed (of slecht) een advertentie het doet. Of deze verzamelde data effect heeft op de advertenties die jij ziet is nog niet bekend.

Bezoekers worden gevolgd sinds mei 2021

Volgens Mysk analyseert Apple op deze manier de data van App Store-bezoekers sinds iOS 14.6, dat uitkwam in mei 2021. Dat is opmerkelijk, want iOS 14 stond volgens Apple juist in het teken van tracking-preventie. Daardoor kon Apple al eerder rekenen op kritiek van adverteerders, omdat het bedrijf teveel zou waarschuwen voor tracking in apps.

Dat Apple nu zelf (zonder waarschuwing) de schermaanrakingen van App Store-bezoekers volgt is dus op zijn minst opvallend. Recent maakte Apple het namelijk nog lastiger voor derde partijen om gebruikers te tracken, waardoor platforms als Google en Meta werden beïnvloed. Apple deelt de data naar eigen zeggen in ieder geval niet met derde partijen.

Privacyrapport: zie welke apps je gegevens verzamelen

Ben je benieuwd bij welke apps jouw gegevens worden opgeslagen en of je privacy in het geding is door het bezoeken van de App Store? In iOS 15.2 voegde Apple een belangrijke privacyfunctie toe: het ‘Rapport over privacy van apps’. Daarin zie je hoe je iPhone-apps omgaan met gevoelige data, zoals je locatie, contacten, microfoon en foto’s. In het artikel hieronder lees je precies hoe je dit privacyrapport kunt opvragen.

Lees meer: iOS 15.2 privacyrapport – ontdek welke gegevens je apps verzamelen

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu