‘Populaire apps zoals ASKfm houden stiekem locaties van gebruikers bij’

Michel van 't Klaphek
8 september 2018, 10:33
2 min leestijd
‘Populaire apps zoals ASKfm houden stiekem locaties van gebruikers bij’

Enkele populaire apps uit de App Store hebben de locaties van gebruikers bijgehouden en deze gegevens doorverkocht aan advertentiebedrijven. Het goede nieuws is dat je dit kunt stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe je App Store-privacy geschonden wordt

iOS is een besturingssysteem waarin gebruikers over het algemeen goed worden beschermd. Het gaat echter weleens mis, zo zegt GuardianApp. Deze onderzoeksgroep is er namelijk achter gekomen dat tientallen populaire apps uit de Store de locatiegeschiedenis van haar gebruikers bijhouden.

Deze gegevens worden verzameld door databedrijven en vervolgens weer doorverkocht aan adverteerders. Reclames worden zo persoonlijker omdat men meer van jouw situatie en interesses af weet.

App-Store-privacy

Het gaat om verschillende apps, maar ze hebben één ding gemeen: ze werken niet optimaal wanneer de gebruikerslocatie niet bijgehouden wordt. Het gaat om tientallen programma’s, waarvan ASKfm en C25K 5K Trainer het populairst zijn. Eerstgenoemde wordt vooral gebruikt door jongeren om elkaar vragen te stellen terwijl de tweede app mensen helpt tijdens het hardlopen.

Lees ook: Opinie: het strenge privacybeleid van Apple betaalt zich eindelijk uit

Zo stop je het bijhouden van locatie

Bij het opstarten van de apps wordt gevraagd of je locatie gebruikt mag worden, om zo de ‘gebruikerservaring te verbeteren’. Er wordt echter niet duidelijk bij vermeldt dat deze gegevens bijgehouden worden, en uiteindelijk zelfs doorverkocht.

Om dit te stoppen moet je daarom op ‘Niet toestaan’ tikken zodra je de notificatie krijgt. Ook kun je in het instellingenmenu van je iPad of iPhone onder ‘Privacy’ en ‘Reclame’ de schakelaar aanzetten bij ‘Beperk reclametracking’. De reclames die je vanaf nu te zien krijgt, zijn niet afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren.

Privacy en technologie blijft een heet hangijzer. Niet voor niets beschikt iOS 12 over nog meer manier om ervoor te zorgen dat jouw gegevens niet in verkeerde handen vallen. Like-knoppen worden standaard geblokkeerd en ook inloggen is veiliger.

Ook interessant: 4 manieren waarop iOS 12 je privacy beter dan ooit beschermt

Het laatste nieuws over Apple

Bron: GuardianApp
Categorieën: Apps, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen