De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple neemt maatregelen tegen namaak-apps die gebruikersdata stelen

Lars Paijmans
7 november 2016, 11:07
1 min leestijd
Apple neemt maatregelen tegen namaak-apps die gebruikersdata stelen

Pas goed op als je een app van een winkel installeert op je iPhone of iPad. De afgelopen weken zijn er opvallend veel App Store nep-apps opgedoken die zich voordoen als winkel, om zo gebruikersgegevens te stelen.

Lees verder na de advertentie.

App Store nep-apps doen zich voor als winkels

Vooralsnog focussen deze nep-apps zich voornamelijk op buitenlandse winkelketens. Zo schrijft The New York Times dat onder meer de apps van Puma, Foot Locker en andere modemerken ineens gezelschap hebben van apps die zich voordoen als deze apps. Deze apps lijken met verschillende doelen te zijn gemaakt. Een deel wil gebruikers simpelweg extra reclame voorschotelen, maar er zijn ook variaties hierop die gebruikersgegevens stelen of de volledige iPhone vergrendelen.

app store nep-apps

Het wordt pas echt gevaarlijk als je niet door hebt dat je met een nep-winkel te maken hebt. Zonder dat je er erg in hebt plaats je een bestelling en vul je je betaalgegevens in, die de app vervolgens stiekem opslaat en doorsluist. De apps zouden door de controle van Apple heengeglipt zijn omdat deze zich vooral op malafide software focussen. Hierbij wordt niet gekeken naar het logo of design van een app. Als reactie verwijderde Apple al honderden apps, maar daarmee zou het probleem nog niet helemaal verholpen zijn.

Let dus goed op als je een app van een winkel installeert. Een simpele manier om dit te doen is te kijken naar de ontwikkelaar van de app. Vooralsnog zijn er geen gevallen van nep-apps bekend die zich voordoen als Nederlandse webshops.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu