Via een nieuwe webpagina legt Apple uit dat de App Store geen monopolie is en dat concurrerende apps juist welkom zijn. De iPhone-maker reageert hiermee op claims dat het eigen apps zou voortrekken.
Lees verder na de advertentie.
Apple reageert op App Store monopolie
Ook vinden enkele app-ontwikkelaars dat ze teveel omzet aan Apple moeten afdragen en daardoor amper een boterham kunnen verdienen. Nadat het bedrijf uit Cupertino eerder al een verklaring gaf, heeft men nu een nieuwe webpagina in het leven geroepen.
Hierop is te lezen dat de App Store twee doelen heeft. Ten eerste moet het een veilige plek voor consumenten zijn om nieuwe apps te ontdekken en downloaden. Ook voor ontwikkelaars moet de App Store (financieel) aantrekkelijk zijn, anders is er geen aanbod.
Verder zegt Apple dat het “onze winkel” is, maar dat competitie altijd welkom is omdat zo de kwaliteit van apps omhoog gaat. Deze concurrentie mag echter niet ten koste gaan van klanten. Apps in de App Store moeten daarom veilig zijn, een goede klantervaring bieden, Apples privacyregels opvolgen, geen malware installeren en een goedgekeurd verdienmodel hebben.
Omdat niet alle applicaties door deze strenge keuring komen, worden wekelijks 40.000 apps afgekeurd. Vervolgens hebben ontwikkelaars de kans om een uitgebreide uitleg van Apple te ontvangen over het hoe en waarom van de afkeuring. Wekelijks voeren medewerkers van Apple daarom 1000 gesprekken met app-makers.
Lees ook: Opinie: het strenge privacybeleid van Apple betaalt zich eindelijk uit
Deze concurrenten staan in de App Store
Verder licht Apple uit hoe de App Store aan inkomsten komt. Met vier categorieën wordt geld verdiend: gratis apps met in-app aankopen, betaalde apps, gratis apps met een abonnement en apps die je op meerdere platforms kunt draaien, zoals Dropbox en Microsoft Word. Apple verdient bij deze laatste categorie alleen geld als je het abonnement op een iPhone, iPad of Mac afsluit.
Tot slot geeft Apple voorbeelden van concurrerende apps in de Store. Zo kun je naast de standaard Agenda-app ook voor de Google Agenda gaan, of Microsoft Outlook gebruiken. Hetzelfde gaat op voor Apple Maps, waarbij Google Maps en Waze uitstekende alternatieven zijn die ‘gewoon’ in de App Store staan.
Apple reageert met de webpagina onder meer op aantijgingen van Spotify. De Zweedse streamingdienst diende een klacht in bij de Europese Commissie en noemde de iPhone-maker een monopolist. Vervolgens startte ook de Nederlandse ACM een onderzoek naar de vermeende machtspositie van Apple.
Het laatste nieuws over Apple
- MacBook Pro krijgt flink redesign in 2026 (en wordt veel dunner) (4-11)
- Hoe oud is mijn iPad? Zo kom je erachter in 4 stappen (4-11)
- Zoveel groter (en anders) is de Apple Watch na tien jaar (4-11)
- Nieuwe functie in WhatsApp helpt je focussen op wat belangrijk is (4-11)
- Deze exclusieve Pro-functie komt naar alle iPhone 17-modellen (4-11)