‘Proefperiodes in App Store zijn misleidend’
Michel van 't Klaphek

De nieuwe manier om betaalde apps uit de App Store gratis uit te kunnen proberen, deugt niet. Sterker nog, klanten kunnen zich zelfs misleidt voelen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Waarom de App Store misleidend is

Dat zegt Daniel Jalkut, maker van de populaire tekstverwerker MarsEdit. Hij reageert hiermee op het nieuws dat het mogelijk wordt voor ontwikkelaars om gratis proefperiodes van hun betaalde apps aan te bieden. De beslissing werd toegejuicht door ontwikkelaars, die al jaren om deze functie vragen. Een paar maanden voor de ontwikkelaarsconferentie werd er zelfs een open brief geschreven over dit onderwerp.

Lees ook: App Store-ontwikkelaars willen gratis proefperiodes en meer geld

Alhoewel het gebaar gewaardeerd wordt, is de uitwerking matig, zo vindt Jalkut. In een blogpost wijst hij maar liefst acht redenen aan waarom het nieuwe beleid gedoemd is om te falen. Zijn grootste punt van kritiek is het (gebrek aan) vertrouwen onder app-gebruikers dat de nieuwe methode gaat opleveren. Klanten gaan zich namelijk misleidt voelen, zegt de ontwikkelaar.

Apple verwijdert apps

Wie voortaan een betaalde app wil uitproberen, moet de proefperiode als in-app aankoop ‘aanschaffen’. Hetzelfde geldt voor het ontgrendelen van de gehele app: die moet je ook binnen het programma zelf kopen.

Onoverzichtelijk

Op deze manier worden alle betaalde apps voortaan onder de noemer ‘Gratis’ in de App Store getoond. Naast dat dit de overzichtelijkheid niet ten goede komt, is het ook slecht voor de vertrouwensrelatie van mensen. De ontwikkelaar is namelijk bang dat gebruikers van zijn app zullen klagen over misleiding: nergens is immers aangegeven dat de app eigenlijk geld kost.

Verder is Jalkut van mening dat Apple verantwoordelijkheden van zich afschuift. Het afhandelen van betalingen wordt onder de nieuwe manier immers niet meer door Apple gedaan, maar binnen de app zelf. Met andere woorden: ontwikkelaars moeten voortaan ook financiële systemen in hun app programmeren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.