Spotify schrijft Europa om mogelijk App Store misbruik van Apple

Rutger Otto
6 mei 2017, 13:32
2 min leestijd
Spotify schrijft Europa om mogelijk App Store misbruik van Apple

Een aantal techbedrijven, waaronder Spotify en Deezer, hebben de Europese commissie aangeschreven. Het gaat om mogelijk misbruik van de appwinkels van Google en Apple.

Lees verder na de advertentie.

Mogelijk App Store misbruik

In de brief gaat het om problematische appwinkels in Europa die hun machtspositie misbruiken om concurrerende diensten uit te knijpen. Daarover schrijft de Financial Times. De brief is naast Spotify en Deezer ook door andere bedrijven ondertekend, waaronder door de Duitse startup-investeerder Rocket Internet. Zij schrijven dat dominante internetplatforms hun ‘bevoorrechte positie kunnen misbruiken en dat ook doen’.

Apple en Google worden in de brief niet letterlijk genoemd, toch is het duidelijk dat zij het doelwit zijn. De appwinkels van deze twee techgiganten zijn goed voor 90 procent van de mobiele besturingssystemen. Ze hanteren een aantal voorwaarden en regels waaraan apps van derden zich aan moeten voldoen om überhaupt in de appwinkels opgenomen te worden.

Spotify studentenkorting Nederland

Oneerlijke concurrentie

Dat zorgt voor drempels voor de appmakers, zo schrijven de bedrijven. Diensten als Spotify lopen bijvoorbeeld analysedata mis als klanten zich inschrijven via de App Store. Daarnaast zouden eigenaren van appwinkels hun eigen waar eerst promoten en daarna pas alternatieven van derden tonen. Apple laat bijvoorbeeld vaak Apple Music in zijn App Store-banners zien, in plaats van concurrerende muziekdiensten als Spotify en Deezer. De bedrijven stellen dat er specifieke regels nodig zijn die de interactie tussen platformen en hun zakelijke gebruikers in goede banen leiden.

Apple en Spotify

Apple en Spotify nemen het al een tijd lang tegen elkaar op. Spotify beschuldigde Apple vorig jaar nog van concurrentiebeperkende praktijken toen een nieuwe versie van de Spotify-app werd afgewezen voor de App Store. Het probleem was toen dat Apple 30 procent van de opbrengsten opstrijkt als iemand een abonnement via de App Store afsluit. Een abonnement via Spotify zelf is goedkoper.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: FT
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu