Apple pakt lootboxes aan: gokken in games moet transparenter

Erwin Vogelaar
21 december 2017, 20:34
2 min leestijd
Apple pakt lootboxes aan: gokken in games moet transparenter

Voor consolegamers was 2017 het jaar van de lootbox, maar iOS-gamers kennen dit systeem al langer. Apple pakt App Store-lootboxes nu aan.

Lees verder na de advertentie.

App Store-lootboxes moeten transparanter

De lootbox is een vast onderdeel geworden van moderne games. Een lootbox is een te verdienen of te kopen doos die willekeurige voorwerpen bevat om te gebruiken in een game. Sommige voorwerpen zijn puur cosmetisch en anderen geven een echt voordeel tegenover andere spelers. Bijna alle grote consolegames van dit najaar hebben deze lootboxes en daarom is de aandacht er nu op gevestigd. Want zijn lootboxes een vorm van gokken?

Apple voegt nu nieuwe regels toe aan de App Store. Zodra apps lootboxes of andere vormen van willekeurige virtuele items in ruil voor geld aanbieden, moet duidelijk aangegeven worden hoe groot de kans is dat de koper specifieke items krijgt.

app store-lootboxes

Dit is een belangrijke regel. De meeste games geven namelijk niet aan welke kans er is dat een bepaald item uit de doos komt. Hierdoor blijven mensen lootboxes kopen in de hoop dat ze een specifiek voorwerp krijgen. Met deze nieuwe regels wordt het voor spelers duidelijker hoeveel geld ze ongeveer in lootboxes moeten steken voordat ze het item krijgen dat ze willen.

Apple staat voorop

Hiermee staat Apple voorop als het gaat om regels rond deze relatief nieuwe manier om extra geld te verdienen aan al verkochte games. Dit is niet zo gek. iOS-games bevatten namelijk al langer lootboxes dan consolegames. Het publiekelijk maken van kansen zal voor menig ontwikkelaar en uitgever wel even slikken zijn. Die gebruiken zeldzaamheid als manier om spelers meer te laten kopen.

Verschillende partijen maken zich zorgen over lootboxes. De Belgische Minister van Justitie heeft al gesteld dat lootboxes in Europa volledig verboden zouden moeten worden. Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit onderzoekt het fenomeen.

De iOS 11 App Store

Sinds iOS 11 is de App Store flink vernieuwd. Dat is niet op alle vlakken een vooruitgang. De nieuwe App Store heeft een averechts effect.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Polygon
Categorie: Apple
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen