Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

App Store labelt gratis apps nu met ‘Download’

Wouter Nijsen
20 november 2014, 14:11
1 min leestijd
App Store labelt gratis apps nu met ‘Download’

Apple heeft een kleine, maar toch belangrijke wijziging in de App Store doorgevoerd. Waar gratis applicaties voorheen als ‘gratis’ werden aangegeven, zijn deze nu van een andere Apple Store knop voorzien.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe App Store knop

App Store knop

Apple stond al enige tijd onder druk van de Europese Commissie vanwege het feit dat gratis apps met in-app aankopen als ‘gratis’ werden bestempeld, terwijl dit vaak niet helemaal het geval is. De ‘gratis’-knop zou volgens de Europese Commissie te misleidend zijn, omdat veel apps middels in-app-aankopen wel om aanvullende kosten vragen.

Daarom hebben zowel free-to-play als volledig gratis apps een andere App Store knop gekregen, die voortaan als ‘Download’ wordt weergegeven. Apple heeft overigens de bekende hitlijst, ‘Top gratis’, niet aangepast.

De wijziging is zowel in de Amerikaanse als Europese App Store doorgevoerd. In eerstgenoemde worden gratis apps nu gelabeld met ‘Get’. Enkele maanden geleden verzocht de Europese Commissie ook Google om het label ‘gratis’ te verwijderen uit de Google Play Store. Dit werd vrij snel gedaan en ook de toplijst werd door Google aangepast, van ‘Top Free Apps’ naar ‘Top Apps’.

In-app aankopen

In de afgelopen jaren zijn in-app-aankopen een steeds populairder verdienmodel voor ontwikkelaars geworden. Populaire spelletjes als Candy Crush en Clash of Clans werken volgens het free-to-play-model, waarbij geldt dat de app gratis is te downloaden, maar voor aanvullende zaken wel geld over de digitale toonbank moet rollen.

Dit zorgt vaak voor veel frustratie, met name bij ouders van jonge kinderen die veel geld uitgeven zonder dat ze daar erg in hebben. Tegenwoordig bieden ook betaalde apps ook extra functies voor aanvullende kosten aan.

Lees meer over de App Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu