Nieuwe macOS-bug: App Store-instellingen te wijzigen met ieder wachtwoord

Lars Paijmans
11 januari 2018, 8:48
2 min leestijd
Nieuwe macOS-bug: App Store-instellingen te wijzigen met ieder wachtwoord

macOS High Sierra blijft een zwakke plek voor Apple. In het besturingssysteem is wederom een bug gevonden die de App Store-systeemvoorkeuren met een willekeurig wachtwoord ontgrendelt.

Lees verder na de advertentie.

macOS App Store instellingen bug ontdekt

De nieuwe bug werd ontdekt op Open Radar en werkt in macOS High Sierra-versie 10.13.2, de meest recente versie. Het gaat om een specifiek onderdeel van de Systeemvoorkeuren, die instellingen van de App Store kan wijzigen. Door de bug kun je een willekeurig wachtwoord invullen om er toegang tot te krijgen.

Zo kun je er instellen dat je updates en app-installaties automatisch laat uitvoeren. Ook kun je in het menu uitschakelen dat belangrijke beveiligingsupdates automatisch worden gedownload. Vooral dit laatste is in potentie gevaarlijk, omdat kwaadwillenden zo zonder dat je het weet je Mac langer kwetsbaar kunnen houden. Zelfs als Apple al een update heeft uitgebracht.

App Store instellingen bug

Open Radar benadrukt dat er geen direct gevaar is voor de veiligheid van je Mac. Je hebt namelijk een administrator-account nodig om deze bug te laten werken. Normale (gast)accounts moeten wel het correcte wachtwoord invoeren. Bovendien werkt deze techniek alleen voor de App Store-systeemvoorkeuren, en niet voor andere onderdelen van macOS.

macOS 10.13.3 lost de bug op

Apple heeft de bug al gerepareerd in macOS-bèta 10.13.3, maar deze versie is nu nog niet voor iedereen beschikbaar. Het lijkt er dus op dat we onze Macs binnenkort weer kunnen gaan updaten om de beveiliging weer op orde te krijgen.

De Mac ligt de afgelopen weken onder vuur door de ene na de andere slordige bug. Zo bleek eind 2017 dat buitenstaanders root-toegang konden krijgen tot de Mac, zonder dat ze hiervoor een wachtwoord in hoefden te vullen. Hoewel de misstap van vandaag minder vergaande gevolgen heeft, zou het invoeren van een willekeurig wachtwoord uiteraard niet mogelijk mogen zijn.

Lees ook: Opinie: iOS en macOS hebben stabiliteit harder nodig dan innovatie

Het laatste nieuws over macOS High Sierra

Bron: Open Radar
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen