De App Store is voor het eerst gekrompen, en dat is helemaal niet erg

Lars Paijmans
5 april 2018, 9:02
2 min leestijd
De App Store is voor het eerst gekrompen, en dat is helemaal niet erg

Voor het eerst in de geschiedenis is de App Store gekrompen in 2017. Toch mag Apple vooral trots zijn dat de appwinkel 5 procent minder apps bevat dan het jaar ervoor.

Lees verder na de advertentie.

Voor het eerst is de App Store gekrompen

Op het eerste gezicht schetsen de statistieken van Appfigures een negatief beeld: de App Store groeit al sinds zijn lancering in 2008, maar kromp vorig jaar voor het eerst. Waren er in het begin nog 2,2 miljoen iOS-apps om te downloaden, eind 2017 waren dat er nog ‘maar’ 2,1 miljoen.

Volgens Appfigures ligt dit enerzijds aan het feit dat ontwikkelaars simpelweg minder apps uitbrachten. Met 755.000 maar liefst 29 procent minder dan in 2016. Ook deze daling is een dubieus record.

App Store gekrompen

Toch heeft Apple het vooral aan zichzelf te danken dat de App Store gekrompen is. Vorig jaar besloot het bedrijf nieuwe apps strenger te controleren, waardoor er ook meer werden afgekeurd. Daarnaast werden 64-bit-apps vorig jaar verplicht, waardoor in september in één klap alle verouderde 32-bit-apps afvielen en uit de Store verdwenen.

Tel hier de grote schoonmaak van Apple bij op, waardoor honderdduizenden iOS-apps verwijderd werden die dubbel in de Store stonden of spam bevatten. Dat het hier vooral om inactieve apps gaat die nog weinig opleverden, blijkt wel uit de kwartaalcijfers van Apple zelf. Daarin zien we juist dat het bedrijf uit Cupertino meer geld dan ooit verdient met het verkopen van apps.

Minder apps, meer winst

De dienstensector van het bedrijf steeg het laatste kalenderkwartaal van 2017 met 18 procent naar een omzet van 8,5 miljard dollar. Hier was vooral de App Store aan te danken, die volgens ceo Tim Cook het beste kwartaal tijdens de feestdagen ooit had. “We liggen op koers om onze diensteninkomsten in 2020 te verdubbelen.”

Concurrent Google heeft hele andere statistieken. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de Play Store juist met 30 procent groeide met in totaal 3,6 miljoen Android-apps. Vorig jaar verschenen er meer dan 1,5 miljoen nieuwe Android-apps, een stijging van 17 procent.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Bron: AppFigures
Categorie: Apps
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen