Als de populaire game The Banner Saga op iOS uitkomt, zal dat niet voor dezelfde prijs zijn die je ook op Steam betaalt (22,99 euro). Volgens de maker zullen de meeste App Store-klanten die prijs niet betalen voor App Store games. Ook Apple zou hierdoor gefrustreerd zijn.
Lees verder na de advertentie.
‘Apple is gefrustreerd’
Het zeer gewaardeerde The Banner Saga moet deze zomer nog voor de iPad verschijnen, maar tegen welke prijs is nog onbekend. “Apple is gefrustreerd over de mentaliteit die heerst op de mobiele app-markt, omdat mensen nergens voor willen betalen”, zei John Watson van Stoic, het bedrijf dat The Banner Saga maakt, tegen Polygon. “Ze denken dat vier dollar een enorm bedrag is om uit te geven aan een game, wat heel onlogisch is als je het vergelijkt met de levensstijl van de meeste mensen. Ze geven 600 dollar uit aan een iPad, vier dollar aan een koffie en leggen 20 dollar weg voor lunch, maar vier of vijf dollar voor een game is ineens waanzin. Dat frustreert mij ook.”
Apple heeft Stoic geadviseerd om een hoger bedrag voor de game te vragen, wat dat dan ook mag zijn. Er is namelijk geen standaardprijs. Zo stond de mobiele versie van XCOM
voor 18,99 euro in de App Store, maar kost Broken Age 8,99 euro. De uitgever beslist.
EĂ©n ding is zeker: The Banner Saga wordt niet free-to-play. Stoic is geen fan van dat principe. “Ik wil gerust geld uitgeven aan een game”, zegt Watson. “Maar als het doel van de game is om mij te bespelen in plaats van andersom, dan houdt het op. Plezier moet op de eerste plaats staan.”
Betaalde games kunnen een succes zijn
Ontwikkelaars en gebruikers staan voor een splitsing qua vraag en aanbod. Omdat de meeste apps en games voor iOS zo goedkoop (en gratis) zijn, willen weinig mensen nog veel geld neertellen. Aan de andere kant: Monument Valley kost 3,59 euro en dat spel is inmiddels ruim een miljoen keer verkocht. Is dat bedrag dan de drempel?
Met Apples aankondiging van Metal, moet het voor ontwikkelaars gemakkelijker worden om mooiere en betere games te maken, omdat de A7 chip beter kan samenwerken met de hardware. Daardoor zijn vloeiendere animaties mogelijk en kan het scherm meer spektakel bieden. Games die de pracht en praal van een console op iOS kunnen evenaren, worden straks mogelijk om te maken.
Als je meer investeert, moet je meer verkopen
Maar als een ontwikkelaar echt een console-ervaring wil bieden op een klein scherm, dan zullen de productiekosten omhoog gaan. Op gameconsoles maakt dat niet uit, daar liggen de prijzen vast. Een game als GTA V, die enorm duur was om te maken (kosten lagen tussen de 200 en 265 miljoen euro), verdiende de investering daarom binnen een paar dagen terug. Zou GTA V dezelfde investering moeten terugverdienen op iOS, dan zou het veel meer stuks moeten verkopen, want niemand telt 60 euro neer voor een app. Daarbij komt dat de bediening van zo’n game het niet haalt bij de besturing op een console, die je vanuit de bank lekker op je tv kunt spelen.
The Banner Saga hoopt dat mensen weer gaan betalen voor games. Waarschijnlijk komt de prijs te liggen op 8,99 euro, 12,99 euro of 18,99 euro. Hoe dan ook: er is misschien maar één premium-geprijsde hit nodig om mensen in hun denkbeeld en handelen te doen veranderen. Betaal je meer dan vier of vijf euro voor een game in de App Store en krijg je goed waar voor je geld, dan zul je merken dat het bedrag steeds minder een issue wordt.
→ Lees ook 4 manieren waarop Apple zich kan profileren in de games-industrie.