Apple werkt mee aan censuur in China, verwijdert VPN-apps uit App Store

Lars Paijmans
31 juli 2017, 11:06
2 min leestijd
Apple werkt mee aan censuur in China, verwijdert VPN-apps uit App Store

Apple heeft alle grote VPN-apps uit de App Store in China gehaald. Hiermee geeft het bedrijf toe aan de strenge regels van de Chinese regering, maar werkt het indirect ook mee aan censuur.

Geen VPN in App Store China

App Store China

Onlangs besloot de Chinese overheid dat VPN-apps verboden moesten worden. Apple geeft hier nu gehoor aan door al deze apps uit de App Store te halen en ontwikkelaars op de hoogte te stellen. In een mail aan de makers van de apps zegt het bedrijf dat de app illegaal en daarom verwijderd is.

In een verklaring stelt Apple dat het verwijderen verplicht was. “De apps blijven gewoon beschikbaar in landen waar deze regels niet gelden.” Een logische beslissing voor de zakelijke kant van Apple, maar het druist ook lijnrecht tegen de belangen van het bedrijf van Tim Cook in.

Een VPN was namelijk de enige manier waarop Chinese burgers de censuur van de overheid konden omzeilen. Met een VPN maak je namelijk verbinding met een server in het buitenland, zodat je niet tegengehouden wordt door lokale restricties en verboden websites. De makers van de inmiddels verboden app ExpressVPN benadrukken de klap die Apple hiermee uitdeelt.

“We zijn teleurgesteld dat Apple China helpt op het gebied van censuur. We keuren dit beleid dan ook af, omdat het vrijheid van meningsuiting en burgerrechten ondermijnt”, aldus de ontwikkelaar in een blog.

Apples gespannen relatie met China

Eerder dit jaar gaf Apple ook al toe aan de Chinese overheid door de app van de New York Times te verwijderen in China. Ook zou het bedrijf zijn eerste datacentrum daar bouwen, wat volgens critici ook gedaan is om aan de nieuwe cybersecurity-wetgeving te voldoen.

Nu Apple in China heeft toegegeven, schept dit een gevaarlijk precedent voor andere landen. Zo verbiedt president Poetin vandaag ook het gebruik van VPN’s in Rusland. Ongetwijfeld zal Rusland zich nu ook gesterkt voelen om bij Apple aan te kloppen met een soortgelijk verzoek.

Lees ook: VPN op je iPhone: instellen, gebruiken en de beste VPN-diensten

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Techcrunch
Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's