Dit is waarom Apple-apps nu lager in zoekresultaten App Store staan

10 september 2019, 11:09
2 min leestijd
Dit is waarom Apple-apps nu lager in zoekresultaten App Store staan

Apple heeft het App Store-algoritme aangepast, zodat eigen apps niet langer de bovenste resultaten in beslag nemen.

Lees verder na de advertentie.

App Store-algoritme aangepast door Apple

Zocht je vorig jaar in de App Store naar een app, dan was de kans groot dat de bovenste resultaten van Apple zelf waren. Het bedrijf heeft het algoritme van de appwinkel nu aangepast, om ook andere apps een kans te geven. Dat bevestigt Apple tegenover The New York Times.

Werd er in de App Store gezocht naar ‘music’, dan stond Apple Music bovenaan. Maar daarna kwam niet Spotify, YouTube Music of een andere muziekdienst, maar onder andere GarageBand, iTunes Remote en iTunes Store.

app store algoritme

Spotify

Eerder dit jaar klaagde Spotify over hoe Apple zichzelf zou voortrekken in de App Store. Aan het eind van 2018 stond Spotify bij een zoekopdracht naar ‘music’ pas op de 23ste plek.

Volgens Philip Schiller en Eddy Cue van Apple, deed het bedrijf niets om de zoekresultaten te beïnvloeden. De topmannen stellen dat Apple-apps hoger stonden, omdat ze populair zijn en generieke namen hebben.

“Er is niets aan de manier waarop we zoeken in de App Store ontworpen hebben, dat bedoeld is om de downloads van Apples eigen apps te stimuleren”, stelt Schiller tegenover The New York Times. “We presenteren resultaten op basis van wat we denken dat de gebruiker wil.”

Algemene termen

Apple wil niet teveel kwijt over zijn algoritme in de App Store, want het bedrijf wil niet dat app-makers misbruik maken van die informatie om hoger te komen staan in de zoekresultaten.

Het algoritme kijkt naar 42 verschillende signalen, waaronder de rating, aantal downloads en relevantie voor de zoekopdracht. Volgens data van Sensor Tower stond Apple bovenaan bij 735 van de 60,000 zoekopdrachten, waaronder algemene termen als ‘book’, ‘podcast’, ‘music’, ‘news’, ‘storage’ en ‘message’.

Apple heeft het algoritme aanvankelijk voor enkele zoektermen aangepast, maar in juli ervoor gezorgd dat geen enkele Apple-app meer voorgetrokken wordt.

Alternatieven

Vertrouw je niet op Apples algoritme voor het vinden van apps? Wij raden de tien beste Apple-apps alternatieven aan.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu