Opinie: Apple keert onafhankelijke berichtgeving over apps de rug toe

Lars Paijmans
2 augustus 2018, 11:10
3 min leestijd
Opinie: Apple keert onafhankelijke berichtgeving over apps de rug toe

Apple trekt de stekker uit het App Store-affiliateprogramma, waardoor onafhankelijke websites in één klap een belangrijk verdienmodel verliezen. Het argument dat Apple hiervoor geeft raakt ondertussen kant noch wal.

Lees verder na de advertentie.

Apple stopt App Store-affiliateprogramma

Dit is er aan de hand: jarenlang konden websites die over iPhone-apps schreven geld verdienen door een zogenaamde affiliatelink naar de App Store te plaatsen. Iedere app-download die via deze link werd gedaan, leverde de website een klein deel van de omzet op via een commissie.

App Store affiliateprogramma

Per app was dit slechts een paar cent, maar als websites genoeg bezoekers enthousiast wisten te maken om een app te downloaden, kon dit uitgroeien tot een belangrijk verdienmodel. Websites als TouchArcade en AppShopper zijn twee bekende namen die hier al jaren hun brood mee verdienen.

Vanaf 1 oktober trekt Apple de stekker uit dit verdienmodel, met als reden dat het concept ‘overbodig’ is geworden. Volgens het bedrijf uit Cupertino zijn de vernieuwde App Stores van iOS en later ook macOS goed genoeg voor gebruikers om apps te ontdekken. Apple zegt hiermee in andere woorden dat berichtgeving van onafhankelijke websites over websites geen toegevoegde waarde meer heeft. Het resultaat: TouchArcade en waarschijnlijk ook AppShopper zullen mogelijk stoppen te bestaan.

De App Store is niet goed genoeg

Iedereen die wel eens een app heeft geprobeerd op te zoeken in de app-winkel van Apple, weet hoe erg het bedrijf de plank mis slaat met deze bewering. De App Store is er de afgelopen twee jaar inderdaad op vooruit gegaan, maar is nog lang geen waardevol alternatief voor een website als TouchArcade, die uit de duizenden nieuwe apps keer op keer onbekende pareltjes opduikelt.

Zo worden er maar een zeer beperkt aantal apps uitgelicht, en zijn het altijd de succesverhalen die indirect reclame maken voor het succes van de App Store. De andere kant (zoals de gevolgen als Apple je app niet uitlicht) zal de App Store nooit aan je laten zien. En dat is logisch, want Apple heeft als missie om zoveel mogelijk apps te verkopen, ongeacht de kwaliteit of het nut van deze applicaties.

App Store affiliateprogramma

Dat is echter een totaal andere visie dan een onafhankelijke website, die zijn best doet om een betrouwbaar oordeel te geven over de apps die de moeite waard zijn, en ook de verhalen vertelt van ontwikkelaars die kritiek hebben op de beslissingen die Apple maakt.

Apple is niet onafhankelijk

Daarnaast is het onrealistisch dat Apple de functie van onafhankelijke websites kan overnemen, al was het maar omdat Apple zelf absoluut geen onafhankelijke speler is. Neem de Google Assistent als voorbeeld: zelfstandige websites schrijven uitgebreid over de komst van Googles spraakassistent naar de iPhone, maar Apple zal deze concurrent van Siri nooit een prominente positie geven in de App Store. Hetzelfde geldt voor apps die concurreren met Apple Music of andere diensten van het bedrijf.

Daarmee schept het bedrijf uit Cupertino een klimaat waarin het de onafhankelijke berichtgeving de mond snoert door de geldkraan dicht te draaien. Iets wat regelrecht indruist tegen de mooie woorden van ceo Tim Cook over hoeveel banen de App Store al geschept heeft.

Ter info: iPhoned wordt niet getroffen door het wegvallen van het App Store-affiliateprogramma. Wij blijven dus gewoon de apps bespreken die volgens ons niet op jouw iPhone of Mac mogen ontbreken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu