Apple verbiedt apps die misbruik maken van jouw adresboekgegevens

Lars Paijmans
13 juni 2018, 9:05
2 min leestijd
Apple verbiedt apps die misbruik maken van jouw adresboekgegevens

De App Store wordt sinds deze week strenger in de gaten gehouden dan voorheen. Gisteren blokkeerde Apple al apps die cryptovaluta mijnen, vandaag blijken alle apps die via jou data van je vrienden proberen te verkrijgen ook verboden.

Lees verder na de advertentie.

Apps die jouw adresboekdata misbruiken voortaan in overtreding

Sinds de onthulling van iOS 12 heeft Apple een aantal veranderingen doorgevoerd in de App Store-richtlijnen. Zo mogen ontwikkelaars voor het eerst een gratis proefperiode van een app aanbieden. Tegelijkertijd heeft het bedrijf de regels over het delen van data aangescherpt, zo ontdekt Bloomberg.

App Store adresboekgegevens

Deze nieuwe regels steken een stokje voor apps die jouw data proberen te verkrijgen om een advertentieprofiel of contactendatabase op te bouwen. Een grote stap is het weigeren van apps die data uitlezen uit jouw adresboek. Jarenlang gebruikten ontwikkelaars de toegang tot jouw adresboek om telefoonnummers, foto’s en andere data uit te lezen om meer over je te weten te komen.

Een ontwikkelaar legt uit hoe gemakkelijk het jarenlang was om deze data buit te maken. “Het adresboek was het Wilde Westen van data.” Zodra jij toestemming geeft om je Contacten te gebruiken kon de volledige inhoud worden geëxporteerd naar een externe server. “Apple hield dit niet in de gaten en weet dus ook niet waar deze gegevens terecht komen.”

Tekstberichten ook aan banden gelegd

Daarnaast is het voortaan verboden om een tekstbericht naar al je contactpersonen te sturen, tenzij de gebruiker hier expliciet toestemming toe geeft en precies weet wat er in het bericht komt te staan.

Nu het expliciet verboden is voor ontwikkelaars om dit te doen, is het een stuk gemakkelijker geworden voor Apple om stappen te ondernemen als een app deze regels overtreedt. Applicaties die de richtlijnen van de App Store overtreden, worden meestal direct uit de App Store verbannen, wat in dit geval niet anders zal zijn.

Lees ook: Waarom Apple App Store-apps verbiedt om cryptomunten te mijnen

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Apps
Thema's: App Store, iOS 12

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen