Apple treedt voortaan harder op tegen iOS-adblockers, weigert updates

Lars Paijmans
17 juli 2017, 11:33
2 min leestijd
Apple treedt voortaan harder op tegen iOS-adblockers, weigert updates

Apple treedt sinds deze week harder op tegen iOS-apps die een adblocker aanbieden. Verschillende grote namen mogen inmiddels geen updates meer indienen. Apple heeft nu uitgelegd waarom.

Lees verder na de advertentie.

Apple treedt harder op tegen adblocker-apps

Afgelopen zaterdag schreeuwden de makers van apps als Adblock en Weblock moord en brand toen hun updates ineens werden afgewezen door Apple. De adblockers kregen de mededeling dat ze de App Store-voorwaarden geschonden hadden.

Hierbij wordt specifiek regel 4.2 aangehaald. Deze stelt dat alle apps nuttig en uniek moeten zijn, en dat beschikbare middelen alleen voor de daarvoor bestemde doelen gebruik mogen worden. Vooral dit laatste is belangrijk, want Apple gebruikt deze regel om de adblockers te weren. Zowel Adblock als Weblock gebruiken namelijk een VPN-certificaat om advertenties effectief te blokkeren.

App Store adblocker

In een reactie aan 9to5Mac laat Apple weten dat dit geen nieuwe regeling is. “We hebben nooit apps toegestaan die invloed hebben op de prestaties en werking van andere apps”, aldus het bedrijf uit Cupertino. Ook andere apps die advertenties blokkeren, worden de komende dagen verwijderd De reden hiervoor is simpel: “We hebben adverteren altijd gesteund als een van de manieren waarop ontwikkelaars geld kunnen verdienen met hun apps.”

Nu adblockers geen updates meer mogen indienen, zal dit vroeg of laat de nodige gebruikers treffen. Zowel Adblock als Weblock hebben respectievelijk 1 miljoen en 750.000 gebruikers. Pas als ze hun beleid aanpassen en geen VPN- of root-certificaten meer gebruiken worden updates weer toegelaten.

De bezem door de App Store

Dit betekent in de praktijk dat de enige adblock-apps die nu nog worden toegestaan de Safari Content Blocker gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden, blokkeert deze alleen advertenties in de Safari-browser van Apple.

De afgelopen maanden heeft Apple al vaker hard opgetreden tegen apps die de richtlijnen overtreden. De bezem gaat door de App Store, mogelijk om deze op tijd voor iOS 11 opgeschoond te hebben. Dan krijgt de app-winkel namelijk een volledig nieuw ontwerp, dat ontwikkelaars meer kansen moet geven om hun apps tentoon te stellen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Via: 9to5mac
Categorie: Apple
Thema: App Store

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen