Waarom verschillende app-ontwikkelaars boos zijn op Apple

Rutger Otto
11 december 2014, 10:50
2 min leestijd
Waarom verschillende app-ontwikkelaars boos zijn op Apple

De laatste tijd heeft Apple een aantal ontwikkelaars gedwongen hun apps aan te passen na de komst van iOS 8. Daar zijn ze niet blij mee.

Lees verder na de advertentie.

App-ontwikkelaars boos

Op iPhoned heb je kunnen lezen dat verschillende app-makers bericht kregen van Apple met de dwingende vraag hun apps aan te passen, omdat ze anders uit de App Store gehaald worden. Nu heeft Apple altijd apps geweigerd, maar dat ontwikkelaars hun apps gedwongen moeten aanpassen, schiet bij sommigen van hen in het verkeerde keelgat, schrijft BusinessInsider.

Het is dan ook goed om in je achterhoofd te houden dat Apple als enige bepaalt wat er wel en niet in de App Store komt én op welke manier. Bevalt een app niet, dan wordt hij zonder pardon verwijderd. Voor een ontwikkelaar kan dat zomaar betekenen dat zijn bedrijf kopje onder gaat. Er gaat namelijk veel geld om in de App Store: in 2013 werd er 10 miljard dollar uitgegeven aan apps.

ios 8.1 apps

Transmit en Launcher

Het laatste slachtoffer van Apples restricties is Transmit. Het bedrijf uit Cupertino heeft de app, een bestandsbeheerder, verboden om bestanden te uploaden naar iCloud Drive. Volgens Apple is dit in strijd met de ‘iOS Data Storage Guidelines’, maar in die richtlijnen staat niets over iCloud Drive of het juiste gebruik ervan.

Het begon allemaal met Launcher, een handige app waarmee je in het Berichtencentrum snelkoppelingen kon maken voor handelingen. De maker van de app, Cromulent Labs, kreeg eind september bericht dat de app uit de App Store was gehaald. Enkele dagen geleden schreef het bedrijf een lange blogpost waarin Cromulent uitlegt hoe dit kon gebeuren. Gebruikers waren namelijk ‘geschokt en verward’, zo schrijft het bedrijf. “Apple heeft kortgezegd laten weten dat Launcher een pionier was op een nog onbekend gebied. Ze hebben Launcher gebruikt als voorbeeld om andere ontwikkelaars te laten weten dat deze functionaliteit van shortcuts niet acceptabel is, zonder dat ze nieuwe specifieke richtlijnen hoeven te schrijven.”

rekenwidget

Apples widgetbeleid

Apple weet zelf niet goed wat het aan moet met de widgetfunctie in iOS 8. Zo moest PCalc eerst de rekenmachine-functie verwijderen uit de widget, maar bleek dat later toch niet meer nodig. Neato kreeg bericht dat het kleine toetsenbord om notities te maken niet was toegestaan in het Berichtencentrum en de knoppen van Drafts mochten niet.

Ontwikkelaars worden een beetje moe van Apples onduidelijke richtlijnen en de bemoeienis om gedeeltes van apps of complete apps te verwijderen. Marco Ament, een grote jongen onder de iOS-ontwikkelaars (hij was een vroege medewerker van Tumblr en een van de oprichters van Instapaper), heeft zijn duidelijk mening ook gegeven in een eigen blogpost: “Het is schandelijk, respectloos en laf hoe wordt omgegaan met het creëren en handhaven van dit beleid. Het gaat steeds meer van makers vragen om nog voor iOS te ontwikkelen. Je bent beter dan dit Apple. Walgelijk dit.” Apple heeft nog niet gereageerd.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu