App iconen in iOS 7 en iOS 6 naast elkaar
Roel van Hout

De geheel vernieuwde versie van iOS 7, die maandag werd aangekondigd, is nogal overweldigend. Vrijwel het hele uiterlijk is op de schop gegaan. Hierdoor is niet 1-2-3 duidelijk hoe de app iconen in iOS 7 zich verhouden tot die in iOS 6.

[label style=”warning”]Update[/label]Lees alles over iOS 7

Gelukkig voor ons zijn er dan Apple-fans die hard hun best doen eventuele onduidelijkheden uit de wereld te helpen. Twitter-gebruiker @Pawsupforu maakte een handige vergelijking tussen de iconen van Apple’s standaard apps in iOS 6 en iOS 7.

iOS7-iOS6

Wat daarbij opvalt is dat verrassend veel apps – in ieder geval qua app icoon – duidelijk verwijzen naar hun vorige versie. Maar ze zijn, zoals verwacht, wel allemaal ‘platter’ geworden. Dat blijkt het meest duidelijk uit het Newsstand (of kiosk) app icoon: daarbij zijn de krantenplanken, die diepte suggereren, vervangen door vier elkaar overlappende tijdschriften en kranten.

App iconen in iOS 7 felgekleurd

Maar misschien nog wel opvallender dan het platte design zijn de felle kleuren. In de aanloop naar de WWDC schreven we nog dat volgens anonieme bronnen iOS 7 zwart-wit zou worden, maar niets is minder waar: de iconen spatten werkelijk uit je scherm.

Zoals je inmiddels kan verwachten leidden de regenboogkleuren tot bergen lollige plaatjes over de voor het ontwerp verantwoordelijke man, Jony Ive. Hieronder zie je wat er zou kunnen gebeuren als Ive het icoon van Facebook op zijn tekentafel zou krijgen (let op, niet echt dus). De leukste voorbeelden werden door Cult of Mac op een rijtje gezet.

Ive-Facebook

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Petertje

  Ik weet het niet hor. Als ik naar de nieuwe iconen kijk kan ik er van geen 1 zeggen dat ik het een verbetering vind. Eerder veel lelijker. De overige aanpassingen iOS7 zijn meer dan welkom, maar de icoontje…. 🙁 neeee

 • Dexel

  Same here.
  Vind ios7 wel netjes in elkaar zitten en doet me inderdaad denken aan android.
  Maar de iconen en de platte afdrukken vind ik toch niet echt mooi… Maar dit zal wel wennen.
  Kan trouwens wel merken dat we nog in de beta versie zitten want m’n agenda pakt afspraken van gister en plaatst ze in m’n notificatie voor vandaag 🙂

 • Sander

  Ik had het eerder andersom verwacht. Dat de iOS7 iconen de oude waren. Helaas zal ik straks dus in het bezit zijn van lelijke schermen…
  Ze gaan er op achteruit…. 🙁

 • Omar

  Jullie hebben altijd wel weer wat te zeiken -_- dan is het weer niet vernieuwend… nu is het te vernieuwend…

 • Pingback: iOS door de jaren heen en nieuwe video iOS 7 - iPhone - iPhoned.nl()

 • Pingback: Menu's in iOS 7 en iOS 6 naast elkaar - iPhone - iPhoned.nl()

 • Pingback: Oud-Apple-designer geeft zijn visie op iOS 7-icoontjes - iPhone - iPhoned.nl()