De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Oeps: app-aankoop annuleren maar wel blijven gebruiken

Rutger Otto
12 januari 2015, 10:44
2 min leestijd
Oeps: app-aankoop annuleren maar wel blijven gebruiken

Eind vorig jaar heeft Apple een ‘niet goed, geld terug’-beleid ingevoerd voor app-aankopen. Nu blijkt dat je een app gewoon kan blijven gebruiken nadat je geld terug hebt gevraagd.

Lees verder na de advertentie.

App-aankoop annuleren

Apple laat gebruikers in Europa hun geld terugvragen zonder vragen te stellen. Dat geldt voor aankopen uit de iTunes- en App Store. Je moet dat wel binnen twee weken doen, waarna het 5 tot 7 dagen duurt tot je het geld terug op je rekening hebt.

Deze regels, te danken aan nieuwe richtlijnen van de Europese Unie, openen echter flink wat mogelijkheden om misbruik van te maken. Voorheen moest je namelijk een goede reden hebben om je geld terug te vragen, maar nu hoef je bij het annuleren van een aankoop helemaal niets meer te verduidelijken. Iedereen krijgt zonder morren geld terug.

app store apps

Sterker nog, momenteel kan iedereen die een restitutie heeft ontvangen de app gewoon blijven gebruiken. Tenminste, als je hem niet verwijdert, want je kan ‘m niet opnieuw gratis downloaden uit de App Store. Het app-icoon blijft gewoon op het homescreen staan en de app is nog volledig bruikbaar. Als je echt ver wil gaan, kun je de app altijd nog van je iPhone verwijderen om hem er later via iTunes weer op te zetten, aangezien het IPA-bestand (een gearchiveerd iOS-bestand) wordt bewaard. Hoewel je de app kan blijven gebruiken, kom je niet meer in aanmerking voor updates.

Slecht nieuws voor ontwikkelaars

Dit lijkt wel ideaal voor gebruikers, maar het is geen goede ontwikkeling voor app-makers. Gebruikers kunnen op deze manier namelijk gemakkelijk een betaalde app gratis downloaden. En dan te bedenken dat de nieuwe regelgeving zonder dit misbruik al in het verkeerde keelgat van ontwikkelaars schoot. Een game is gemakkelijk binnen twee weken uit te spelen om daarna geld terug te vragen. Hetzelfde geldt voor een film kijken of een boek lezen. Apple heeft nog geen reactie gegeven.

Lees meer over de App Store

Via: 9To5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu