Als eerste op de hoogte van de nieuwste releases bij KPN

Android Wear voor iOS: dit kun je er (niet) mee

9 november 2015, 19:54
3 min leestijd
Android Wear voor iOS: dit kun je er (niet) mee

Sinds eind augustus is het eindelijk mogelijk om smartwatches met Android Wear te gebruiken in combinatie met een iPhone. Uit onze tests blijkt dat de koppeling werkt, maar dat er wel de nodige haken en ogen aan vast zitten.

Lees verder na de advertentie.

Niet compatibel met Gezondheid

Voorheen waren Android Wear-horloges alleen compatibel met smartphones die draaiden op Android 4.3+, maar een tijdje terug is hier verandering in gekomen. Heb je de beschikking over een Android-smartwatch als de LG Watch Urbane, Asus ZenWatch 2 of Motorola Moto 360, dan kun je die koppelen met je iPhone. Het enige dat je nodig hebt, is een iPhone 5 of nieuwer en de Android Wear-app, die gratis is te downloaden in de App Store. Vervolgens kun je de app gebruiken om je smartwatch en iPhone met elkaar te koppelen via bluetooth.

android wear voor ios

Om van de functies van je Android Wear-horloge gebruik te maken, moeten zowel bluetooth als de locatievoorzieningen ingeschakeld zijn. Dat laatste is onder meer nodig om gezondheidsgegevens vast te leggen, al heeft Android Wear voor iOS de beperking dat die gegevens niet beschikbaar zijn voor de Gezondheids-app. Je hartslag en stappen zijn alleen zichtbaar in de concurrerende app Google Fit. Wat dat betreft heeft de Apple Watch dus een streepje voor.

Beperkte app-ondersteuning

Een andere beperking is dat de ondersteuning voor apps gering is. Je kunt weliswaar van ingebouwde applicaties als de agenda, stopwatch en Google Translate gebruikmaken, maar als je bijvoorbeeld een e-mail, sms of WhatsApp-bericht binnenkrijgt, kun je deze niet beantwoorden. Hetzelfde geldt voor een app als Tinder; je ontvangt simpele notificaties die je enkel kunt wegswipen. Maak je tijdens een hardloopsessie gebruik van Runkeeper, dan kun je – in tegenstelling tot Android – niet je statistieken op het horloge checken. Je hebt dus weinig aan een Android-smartwatch als je deze tijdens het sporten wilt synchroniseren met een iPhone.

Veel van de mogelijkheden die Android Wear juist wel de moeite waard maken, zijn niet beschikbaar voor iOS. Ook jammer is dat de interface nog volledig Engelstalig is, al kun je wel bijvoorbeeld Nederlandse zinnen vertalen in een andere taal. Daarnaast is het lastig dat de Android Wear-app actief moet blijven om de koppeling in stand te houden. Schakel je de app per ongeluk uit, dan moet je hem herstarten en de smartwatch opnieuw koppelen.

Weinig mogelijkheden

Het is lovenswaardig dat Google Android Wear compatibel heeft gemaakt met iOS – we zien dat nog niet zo snel gebeuren met de Apple Watch en Android – maar veel moet je er niet van verwachten. Volgens Apple is het een keuze van Google dat gezondheidsgegevens niet voor de Gezondheids-app beschikbaar zijn, terwijl het door beperkingen van Apple niet mogelijk is om op berichten te reageren of apps van derden te installeren.

En dat is jammer, want als je een betaalbaar Apple Watch-alternatief zoekt, zijn er diverse andere smartwatches met Android Wear om uit te kiezen. Google claimt weliswaar dat de meerderheid van de functies ‘waar Android-gebruikers gek op zijn’ worden ondersteund, maar door alle beperkingen is vooralsnog alleen Apples eigen smartwatch de moeite waard voor iPhone-gebruikers. Met een vanafprijs van 419 euro is de Apple Watch twee keer zo duur als een gemiddelde Android Wear-smartwatch.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu