Deze 6 Android Q-functies willen we ook in iOS 13 zien

Google heeft met de onthulling van Android Q laten zien wat voor nieuwe functies het mobiele besturingssysteem dit jaar kan verwachten. Deze verbeteringen zouden wij ook graag in iOS 13 tegenkomen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android Q-functies die we in iOS 13 willen zien

Google presenteerde de functies van Android Q gisteren tijdens I/O 2019, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie die je goed kunt vergelijken met WWDC van Apple. Van alle aankondigingen zien we deze graag terug in een toekomstige versie van iOS.

1. Live Caption

Live Caption is zo’n functie die zo vanzelfsprekend, is dat je jezelf afvraagt waarom nog niemand dit eerder heeft bedacht. De functie gebruikt machine learning om een video of audio van ondertitels te voorzien. Dit werkt overal in Android Q, zodat je niet meer afhankelijk bent van apps om ondertitels te verzorgen.

Dat komt bijvoorbeeld goed van pas als je geluid uitstaat en je geen koptelefoon bij de hand hebt, maar zo wel de inhoud van een video kunt bekijken. Ook op het gebied van toegankelijkheid biedt dit kansen voor mensen met een gehoorbeperking. Voorlopig is de functie enkel in het Engels beschikbaar, maar wij zouden een dergelijke functie ook dolgraag terugzien als vast onderdeel van iOS. En dan natuurlijk ook in het Nederlands.

2. Donkere Modus

We weten eigenlijk al zo goed als zeker dat iOS 13 een donkere modus krijgt, maar Android Q laat maar weer eens zien hoe fijn een dergelijke Dark Mode kan zijn. Met een druk op de knop schakel je alle menu’s in apps naar een donkere versie, die een stuk fijner ogen in de avonduren. Ook is deze modus beter voor je accuduur.

Volgens de laatste geruchten voegt Apple met iOS 13 een knop toe aan het Bedieningspaneel waarin je deze modus op ieder moment kunt activeren.

Android Q

3. Focus Mode

Met Schermtijd zette Apple vorig jaar een flinke stap in de goede richting om overmatig iPhone-gebruik aan banden te leggen. Google laat met Focus Mode een fijne verbetering zien, die hierbij nog een handje helpt.

Met Focus Mode kun je met een druk op de knop in het Bedieningspaneel inschakelen. Zodra je dit doet gaan alle apps die jij aangeeft als storend op slot. Notificaties worden op dat moment ook tegengehouden. Dit is te vergelijken met een aantal Schermtijd-functies van Apple, maar een overkoepelende modus die zo gemakkelijk toegankelijk is, zou het een stuk bruikbaarder maken.

4. Verbeterde notificaties

Als Android jarenlang iets beter heeft gedaan dan iOS, dan zijn het wel de notificaties. Apple maakte met iOS 12 een inhaalslag door deze meldingen overzichtelijker te maken, maar met Android Q doet Google op zijn beurt weer een stap vooruit.

Met Q maakt Android het gemakkelijker om snel te reageren op een melding. Met auto-reply staan er direct een aantal antwoorden voor je klaar, die op basis van jouw taalgebruik zijn samengesteld.

Ook kun je op deze manier meteen een bijbehorende app openen, om zo snel het antwoord op een vraag te kunnen geven. Vraagt iemand bijvoorbeeld om ergens af te spreken, dan stelt een knopje voor om Google Maps te openen die deze locatie automatisch aan je laat zien.

5. Bubbels-achtige multitasking

De iPad ondersteunt al een paar jaar multitasking, maar op de iPhone blijft het onmogelijk. Meerdere apps naast elkaar gebruiken op zo’n klein scherm is ook niet handig, maar Q laat een mogelijke tussenweg zien: Bubbels.

Deze spraakballonnetjes verschijnen zodra je een bericht krijgt. Tik je hierop, dan komt er een klein scherm in beeld waarin je snel kunt reageren. Je verlaat dan niet de app die je op dat moment aan het gebruiken was.

6. Driving Mode

iOS heeft al een ingebouwde Automodus, maar deze is nu nog wat beperkt. Android Q liet een handige Driving Mode zien, die je met de Google Assistent kunt activeren. Vervolgens verschijnt er een nieuw scherm waarin Google al voorstelt waar je naar wil navigeren.

Hiervoor wordt gekeken naar je recente locaties of afspraken in je Google Agenda. Tijdens het rijden is daarna alles met je stem te bedienen, zodat je jouw handen gewoon veilig aan het stuur kunt houden.

Meer weten over wat Google gisteren aankondigde tijdens I/O 2019? We hebben een handige samenvatting gemaakt met alle relevante info voor iPhone-gebruikers.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.